Facebook- és Google-rendőrséget állítottak fel Ausztráliában

A világon elsőként Ausztráliában állítanak fel Facebook- és Goggle-rendőrséget, amely a nagy amerikai cégek megfékezésére irányul – írja a qubit.hu portál.

Az új hatóság a tervek szerint azokba a féltve őrzött algoritmusokba is betekinthetne, amelyek arról döntenek, ki milyen hirdetést, keresési találatot vagy posztot lát a begyűjtött adatai felhasználásának eredményeként. Az Ausztráliai Verseny- és Fogyasztói Bizottság (ACCC) 18 hónapon át vizsgálta a Google és a Facebook tevékenységeinek hatásait, az erről készült 600 oldalas jelentésükből pedig 23 ajánlást fogalmaztak meg, amelyekkel a cégek szabályozását és a nagyobb technológiai versenyt sürgetik.

Ausztrália kincstárnoka, Josh Frydenberg szerint „a világ legnagyobb hatalommal és értékkel bíró cégeiről van szó”, ezért „felelősségre vonhatóbbnak és átláthatóbbnak kell lenniük”, így a digitális platformok tisztességtelen szerződési feltételeit törvényben kell tiltani, az automatikus adatgyűjtésről szóló beállítást kikapcsolt állapotba kell helyezni, hogy mindig kérje a beleegyezést, mielőtt felhasználja a személyes információikat. Emellett azt is elvárják, hogy az ügyfelek követhessék, kik és mire használják fel az adataikat. A Facebook és a Google együtt az ország hirdetési piacának 71 százalékát foglalja el, így a médiacégek védelmét is javasolja az ACCC, amely adómentessé tenné a közügyekkel foglalkozó sajtótermékeknek való adományozást.

A vállalatok most különösen kemény időszakukat élik, ugyanis az amerikai igazságügyi minisztérium nemrég jelentette be, hogy vizsgálatot indít és kielemzi, miként tört piaci nagyhatalomra a Facebook, Google és Amazon. A Facebook ráadásul a közelmúltban kapott 5 milliárd dolláros rekordbírságot az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC) a Cambridge Analytica adatlopási botránya miatt – az előző csúcs egy 275 millió dolláros büntetés volt.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?