Mutatjuk, milyen ártatlan jelenségeket ítél szexuális tartalomnak a Facebook

Kacsintó nőt, zakóban-kalapban tapsoló férfit és ártatlanul néző kutyát is „felnőtt meztelenség és szexuális tevékenység" körébe tartozó tartalomnak ítél időnként a Facebook rendszere. Ha valaki túl sok ilyen gyanút bírál felül, akár a csoportja is bánhatja – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

A Facebook algoritmusai komoly elemzésnek vetnek alá minden fotót, amit feltöltünk a közösségi oldalra. Az algoritmus, bár mindig kitartóan keres, nem mindig talál, így olykor a csendéletekben is felfedez valami elfogadhatatlant.

Egy felhasználó a saját példájával hívta fel a figyelmet arra, hogy a Facebook képelemző algoritmusának tévesztése milyen – kevésbé vicces – következményekkel járhat. A rendszer ugyanis ártatlan képeket jelöl meg a felhasználói szabályzattal ellentétes tartalomként.

Mindez első látásra csak apró kellemetlenséghez vezet, ahogy a képernyőképekből látható, ilyenkor a csoport adminisztrátoraira bízza a közösségi oldal, hogy – az algoritmus gyanúját felülbírálva – engedélyezik-e a tartalom megjelenését. Ám ha túl sokszor engedélyeznek Facebook képelemző algoritmus által problémásnak ítélt tartalmakat a csoport adminisztrátorai, egy idő után a következő üzenet fogadhatja őket.

A felhasználó szerint a Facebook figyelmeztetése nem levegőbe beszélés. Azt mondja, a túlbuzgó algoritmusok miatt veszített már el csoportot.

Hasonló tévesztések egyébként nem ritkák. Arra is volt példa, hogy a Google egy afroamerikai párt gorillákként azonosított, majd egy kerítés mögött álló ázsiai férfira mondta azt, hogy ló. Volt, hogy a Facebook pornónak nézett egy madarat, ezért letiltott egy karácsonyi képeslapot. Korábban egy mesehős szobráról készült fotót nem engedett feltölteni a rendszer, kicenzúrázták a világ egyik leghíresebb fotóját – amiért később elnézést kértek és visszatették a Facebookra –, valamint egy, a mellrák veszélyeire és a szűrővizsgálatok fontosságára irányuló kampányhoz készült rajzot sem engedtek hirdetésként megjeleníteni. Sőt, már egy római istenség szobráról készült fotót is cenzúrázott az algoritmus.

Az utóbbi időben kirobbanó tiltási hullámok egyik oka tehát a hibás algoritmus is lehet, mert csoportok és fiókok tiltását eredményezhetik. Ez utóbbira egyébként a júniusi tiltási hullám kapcsán maga a Facebook is utalt: a közösségi oldal szóvivője szerint bizonyos megosztásokat tévesen értelmezett rendszerük, ezért találták magukat sokan kitiltva a rendszerből. A tévesnek ítélt blokkolásokat a nagy médiaérdeklődést kiváltó ügyben néhány napon belül feloldott a Facebook.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?