Szökőkútban pancsol a gyermeke? Szakemberek szerint inkább ne hagyja

Elterjedt jelenség nyáron gyerekek pancsolása a városi szökőkutakban. Nemrégiben azonban bejárta a Facebookot egy felhívás, amely ennek a fürdőzésnek a veszélyeire figyelmeztetett. Megkerestük az ügyben a kolozsvári polgármesteri hivatal illetékeseit, és egy háziorvost is megkérdeztünk.

Valóban veszélyes a szökőkutakban fürdeni, elsősorban azért, mert a zárt rendszerben körforgásban lévő vízbe a levegővel érintkezve szennyező anyagok, a galambok ürüléke és az apró rovarfajták is könnyűszerrel belekerülnek – erősítette meg a Maszolnak Dr. Vajas Tímea. A kolozsvári háziorvos rávilágított: ez a jelenség olyan, mint amikor újra és újra egy olyan fürdőkádban fürdünk, amelyben előttünk már sok állat és ember megmártózott.

A szakember szerint a szökőkutak vize a nagy hőmérsékletben felmelegszik, ezért ideálissá válik a baktériumok szaporodásához, így legfőképpen bőrbetegségeket és légúti fertőzéseket kaphatnak el a benne fürdőzők. A háziorvos kiemelte, a bőrbetegségek közül elsősorban a gombás fertőzések, az ótvar és a furunkulusok (gyulladásos bőrbetegségek) terjednek, amelyek bekerülve a véráramlatba, komoly következményekkel járnak. Hozzátette, a vízpermettel együtt a baktériumokat is belélegezzük, amelyek a légzsákocskákig hatolva azokban is gyulladást okozhatnak. Gyermekeknél pedig leggyakrabban a hasmenés kórokozói jelennek meg.

Mint megtudtuk, a galamboknak nagy szerepük van a vizek szennyezésében: ürülékük ugyanis számos fertőző betegséget terjeszt az emésztőrendszerükben található gombák miatt. A Cryptococosis a gombák következtében alakul ki, először légzőszervi megbetegedésként jelentkezik, de átterjedhet az idegrendszerre is. Az elszáradt ürüléken ugyanakkor megjelenik a Histoplasmosis, egy újabb gombás betegség, amely súlyos légzőszervi problémákhoz, esetenként pedig halálhoz vezet. Mindemellett a galamb maga is terjeszt egyfajta gombás fertőzést, méghozzá a Dermaphytosis-t, amely a száj környékén lévő bőrfelületet, a légzőszerveket, a beleket, a húgycsövet és a női nemi szervet támadja, és rendszerint viszketést, fájdalmat és nedvedzést okoz.

A vírusos agyhártyagyulladás és az idegrendszer gyulladásos megbetegedése is fennáll, ha szökőkutakban hűsölünk – tájékoztatott Dr. Vajas Tímea. Ezeknek a tünetei között említhető az álmosság, a fejfájás és láz. Bénulást vagy kómát is eredményezhetnek, és különösen veszélyesek a hatvan évnél idősebbekre nézve, annak ellenére, hogy az összes korcsoportot megtámadhatják. A szökőkutas pancsolások egy másik következménye lehet a szalmonellafertőzés, amely az ételmérgezés egyik fajtájaként ismert. Ezt a fecskék, galambok és seregélyek ürüléke hordozza, amely elszáradva, por formájában és a vízen keresztül egyaránt bekerülhet a szervezetbe.

A szakember kiemelte, fontos távol maradni a szökőkutak vizétől, elégedjünk meg a látvánnyal. Ha mégis megbetegszünk, akkor forduljunk orvoshoz: a virális vagy gombás fertőzést akár enyhébb kezeléssel is gyógyíthatják, ha a fertőzés bakteriális, akkor antibiotikum terápiát alkalmaznak, szalmonella esetén pedig kórházba utalják a pácienst.

Városháza: nem fertőz, de azért ne fürödjünk szükőkútba

Megkerestük a kolozsvári városháza műszaki osztályát, amelynek munkatársaitól megtudtuk: Kolozsvár szökőkútjai zárt rendszerű vízköpők, a felhasznált vizet klórral és algaölő-szerrel kezelik. Az elpárolgott vizet időnként ugyancsak kezelt vízzel pótolják, így szerintük nem áll fenn a veszélye annak, hogy megbetegszik az, aki ezzel a vízzel érintkezik. Kiemelték, eddig soha nem érkezett panasz a víz minőségére, és a szökőkutak által okozott megbetegedésről sincs tudomásuk. Ezzel együtt közölték: ellenjavallott a szökőkutakban való pancsolás.  

Kapcsolódók

Kimaradt?