Hogyan dekoráljunk a levendulával? Szakértőt kérdeztünk

A francia vidékek természetes életstílusára és az elbűvölő, elegáns Provence-ra emlékeztető levendula sokak kedvence. A méltán népszerű lilás-kékes színű, aromás szépséget fűszer- és gyógynövényként is hasznosíthatjuk, de a frissen szedett levendula jól formázható, így egyszerűen készíthető belőle látványos dekoráció. Nemes Ágnes Orsolya, a székelyudvarhelyi Levendula Ház alapítóját arról kérdeztük, mire használható a levendula, hogyan dekoráljuk vele otthonunkat.

„Szerettünk volna egy természetközeli családi vállalkozást indítani, így 2014 szeptemberében a levendula ültetvény telepítésével egy időben elkezdtünk levendulás termékeket is készíteni: illatzsákokat, nyugi párnákat, dekorációkat, ekkor még nagyon kevesen foglalkoztak ezzel. Meglepő módon már az első vásárunk alkalmával nagy sikert arattak termékeink. Azt gondoltuk, ha valamit szeretettel fogunk csinálni és odaadással, annak előbb vagy utóbb eredménye lesz” – magyarázta a Levendula Ház alapítója, majd hozzátette: manapság egyre többen foglalkoznak levendulatermesztéssel, levendulás termékek készítésével.

„A levendulát egész évben lehet hasznosítani. A júniusi és a szeptemberi szüretkor a friss virágot csokrokban lehet értékesíteni akár otthoni használatra, akár esküvőkre, rendezvényekre dekorációs elemként. A szüret idejét leszámítva a szárított virágot lehet legtovább értékesíteni dekorációként, a szárított és lemorzsolt virágot különböző termékekbe lehet felhasználni: illatzsákokba, nyugi párnákba, különböző játékfigurákba” – mondta a szakértő.

A levendulát akkor érdemes leszedni, amikor már minden szirma már kinyílt, de még tartja szép élénk színét. Ha ilyenkor alaposan levágjuk a virágokat, másodvirágzásra is számíthatunk. A virágok kis csokrokba rendezve csipkével, szalagokkal is jól mutatnak. A leszedett virágokat nem érdemes vízbe tenni, jobb, ha rögtön megszárítjuk őket. A szárításhoz száraz, hűvös, ugyanakkor jól szellőző helyre van szükség, ahova lelógatva helyezzük el. Szárazon vázába téve vagy gyertyatartó köré rögzítve is napok alatt szépen megszáradnak.

Ajtódíszt (kopogtatót) friss levendulából készítsünk: a kis csokrokba összefogott virágfejeket drótra, hungarocell vagy szalmakoszorú alapra szorosan rögzítsük fel. A levendulából készült díszek a száradással veszítenek a színükből és volumenükből, de pár hónap múlva is jól mutatnak; ha nem piszkáljuk ezeket, nem hullanak le a virágok.

Mint megtudtuk levendulát termeszteni vagy nagyon kis területen, vagy nagyon nagy területen érdemes. A kis területen termesztett levendula, akár a háztáji pár tucat bokor a kert dísze lehet, távol tartja a rovarokat, szúnyogokat, rózsák mellé ültetve a tetveket. A kertünkben termesztett levendulát felhasználhatjuk a gasztronómiában: limonádét, szörpöt, teát készíthetünk belőle. A nagyobb területen termesztett levendulát viszonteladóknak értékesíthetjük, olajat, levendulavizet készíthetünk belőle. Ez viszont nagy beruházással jár és a pár évvel ezelőtti szépen hangzó gazdasági mutatók mára már nem olyan kecsegtetőek, köszönhetően annak, hogy nagyon sokan országszerte nekifogtak a levendulatermesztésnek.

„Mi virágcsokrokat, ikebanákat készítünk levendulából, akár párosítva egyéb virágokkal: búzával, kálával, glixiával, bíborkával. Egy levendulacsokor szép lehet a ház bármely sarkában. Voltunk olyan panzióban Magyarországon, ahol levendula fogadott az előtérben, levendulacsokor volt az ebédlőben az asztalon, az éjjeliszekrényen, de még a fürdőben is” – magyarázta Nemes Ágnes Orsolya.

 A levendulának köztudottan moly- és rovarűző hatása van, azonban a molyt nem elűzi, hanem távol tartja. Amennyiben már befészkelt a moly a lakásba, nagyon nehéz levendulával elűzni. Viszont ha levendula van a lakásban, az nagy eséllyel távol tartja a molyokat. A levendula nyugtató hatása jóvoltából a levendulás dekorációkkal, szivecskékkel, párnácskákkal nyugalmat kölcsönözhetünk otthonunknak.

A levendulából felszabaduló illóanyag elősegíti a nyugodtabb alvást, ezért vált az egyik legnépszerűbb termékké a levendulával töltött nyugipárna. „Az illatzsákok használhatóak autóillatosítónak is. A levendula termesztésénél is nagyon nagy előny a szakértelem, fontos a beültetendő terület helyes megválasztása, mert szereti a napos és meleg helyet, fontos számára a sok napfény és a talaj minőségének vizsgálata is” – mondta a levendulaszakértő.

Így ha elég kreatívak vagyunk és megfelelő szakértelemmel kezeljük a lila csodanövény, csodás tárgyakat készíthetünk belőle, amelyek nem csak díszei lesznek otthonunknak, de testi-lelki egészségünkre is jó hatással lesznek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?