Öngyógyítás a 21. században: alternatív módszerek a gyógyszeres kezelés előtt

A 21. században nem nevezhető sem kuruzslásnak, sem úri huncutságnak, ha a gyógyszeres kezelések előtt alternatív gyógymódokkal kezeljük magunkat, ugyanis bizonyos egészségügyi problémák esetén valós segítséget kínálnak a szervezetünk öngyógyító mechanizmusát ösztönző eljárások, közölte a nlcafe.hu.

A kúrák azonban –bármennyire hatásosak is – nem helyettesítik az orvosi ellátást, így azzal párhuzamosan, annak támogatására célszerű igénybe venni őket.

Az aromaterápia például hatezer éves múltra tekint vissza, feltalálása egészen a fáraók Egyiptomáig húzódik. Akkoriban sebkezelésre, járványok megfékezésére használták. Máig azt tartják róla, hogy kenőcsökkel, párologtatással, inhalálással a bőrön és nyálkahártyán keresztül juttatható leghatékonyabban a szervezetbe, ahol aztán meghozhatja jótékony hatását, ugyanis feszültségoldó, valamint migrén, megfázás, bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére is alkalmas. A kiváló aromaterápiát levendula-, citromfű-, narancsvirág-illóolajakból állíthatjuk össze.

A Bach-virágterápia is a természetes gyógymódok egyik kiemelkedője, amelyet a 20. században talált fel Edward Bach angol orvos. A doktor a virágok megjelenését, lelőhelyét, formáját, fejlődését párhuzamba állította az ember jellegzetességeivel. A virágterápiáját víz, konyak és virágok felhasználásából készítette el, és 38 különböző esszenciát hozott létre ezek egyvelegéből. Elmélete szerint az egyveleg cseppjei „rezgésterápiával” közvetítik az információt, amelynek révén visszaáll a szervezet egyensúlya. Szemléletének kiindulópontja, hogy a testi problémák oka a lélekben keresendő, így a kezelés során a betegség okát próbálják megszűntetni a virágterápiával. Hasznos a szorongás oldására a Bach-virágterápiás dióesszencia, mert mindamellett, hogy oldja a feszültséget, a döntések meghozatalában is segít.

Az öngyógyító alternatívák között említhetjük az agykontrollt is, amelynek módszerét José Silva dolgozta ki a második világháború után. A mexikói származású texasi elektroműszerész agyhullámokat vizsgáló gépekkel is foglalkozott, ezért tudta, hogy a legerősebb agyi hullám az alfahullám. Lánya tanulását segítő kísérlete közben jött rá, hogy az agy gyorsabban és könnyebben megjegyzi azt, amit alfa-hullámban hall, írja a nlcafe.hu. Az az elmélet vezette, hogy a test ellazult állapotában pozitív gondolatokat közvetítünk az agyunk felé, és ezzel a technikával az agy képességeit aktivizáljuk, ez pedig segít a káros szenvedélyektől való megszabadulástól, immunerősítő hatású, és stresszoldásra is alkalmas.

A kinezológia egy amerikai csontkovács, George Goodheart által kidolgozott személyiségfejlesztő, egészségvédő, izomtesztelésen alapuló, speciális stresszkezelési eljárás. Alapja, hogy fogantatás óta mindenre „emlékszik” a szervezet, és az elszenvedett traumák hatására megváltozik az izomtónus. Mivel az agy és az izmok szoros kapcsolatban állnak egymással, korrekcióval a negatív emlékek feloldhatók, semlegesíthetők. A kinezológus tehát manuálisan teszteli a vázizomzatot, enyhe nyomással oldva az energiarendszerben lévő blokádot. Stresszoldó kineziológiai gyakorlatok könnyen elsajátíthatók: például, ha a levegőbe egy fekvő nyolcast rajzolunk, az ujjunkat pedig követjük a szemünkkel, anélkül, hogy a fejünk mozogna, segítünk az agyféltekéink működésének kiegyenlítődésében.

A fitoterápia is hasznos öngyógyító módszer, amely a gyógynövényekkel való gyógyításra fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Ez mondhatni a legrégebbi terápia. A gyógynövények egyedi hatása különleges vegyi összetételükből ered. Sok szintetikusan előállított gyógyszer alapanyaga is gyógynövényi eredetű. A mai nyugati fitoterápia a modern orvoslás módszereit ötvözi a természetgyógyászattal. Holisztikus gyógymódként a test, lélek és a tudat egységére koncentrál.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?