Így mozoghatnak a férfiak a jobb szex érdekében

A szexuális életünket meglepő tényezők javíthatják, például a közös főzés, a reggeli beágyazás, az őszinte kommunikáció vagy éppen a testmozgás. A Harvard Health Publishing oldalán megjelent írás szerint a férfiak edzéssel sokat tehetnek a jó szexuális életért.  

A Kegel-gyakorlatok egyszerű összehúzás-elengedés gyakorlatok, amelyek erősítik a medencefenék izmait, amelyek többek között támogatják a méhet, a húgyhólyagot és a beleket, ez azonban nem azt jelenti, hogy csak a nők számára lehetnek hasznosak a gyakorlatsorok, hanem a férfiakat érintő problémákra is megoldást nyújthatnak. 

Celia Brunette fizioterapeuta szerint a férfiaknak is gondot okozhatnak a kismedence izmainak nem megfelelő állapota, amelynek következtében merevedési zavarok, vizeletszivárgás, emésztőrendszeri gondok jelentkezhetnek. A szakértő szerint a medencefenéki izmok esetében a túl feszes, illetve a túl gyenge izmok okozhatnak problémát. 

Túl feszes izmok alakulhatnak ki többek között a szedentáris (ülő) életmód, a stressz, izom- és vázrendszeri problémák miatt. Ez szexuális élet alatti hát- és derékfájással, gyakori vizelési ingerrel, esetleg vizeletszivárgással járhat együtt. A kismedencei izmok az életkor előrehaladtával gyengülnek, de ezt okozhatja székrekedés, asztma, dohányzás, esetleg korábbi műtét. 

Milyen gyakorlatokat végezzünk?

Mindezeken a problémákon segíthetnek az Kegel-gyakorlatok. Az egyszerű mozgás során csupán úgy kell tennünk, mintha vissza akarnánk tartani a vizeletet, tehát feszítsük be azokat az izmokat, amelyek nem kapcsolódnak más izmokhoz. Ezt a mozgást végezhetjük állva, fekve és ülve egyaránt és igényeink szerint ismételhetjük. 

Celia Brunette fizioterapeuta javaslata szerint a rendszeres torna előtt érdemes a kezelőorvossal vagy gyógytornásszal konzultálni, aki további segítséget adhat a gyakorlat helyes elvégzéséhez.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?