A „halhatatlanság elixírjét” találták meg egy 2000 éves kínai sírban

Egy ősi taoista szöveg alapján az "örök élet elixírjeként" azonosították a régészek azt a folyadékot, amelyet egy Nyugati Han-dinasztia (i.e. 202 - i.sz. 8) idejéből való sírban találtak a közép-kínai Honan tartományban.

A bronzedényben lévő, nagyjából 3,5 liternyi folyadékot még tavaly októberben fedezték fel egy nemesi család sírjában Lojang városában. A régészek eleinte szeszes italnak vélték a folyadékot, annak alkoholos illata miatt.

 


Az ásatási munkálatokat vezető Pan Fuseng szerint azonban a későbbi laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy a folyadékot nagy részt kálium-nitrát és alunit alkotja, amelyek egy ősi taoista szöveg szerint a legfőbb összetevői egy halhatatlanságot adó orvosságnak.

A lojangi kulturális relikviákért és régészeti kutatásokért felelős intézet vezetője, Si Csiacsen szerint ez az első alkalom, hogy ilyen mitikus, "örök élet elixírt" találtak Kínában.

A 210 négyzetméteres sír nagy számú festett agyagedényt, jáde- és bronztárgyat is rejtett. A kutatók a sír tulajdonosának maradványait is megtalálták.

Kapcsolódók

Kimaradt?