Milyen jelmezbe bújjon a gyerek farsangkor? Szakértőt kérdeztünk

A február a farsang hónapja. A hallooweennel ellentétben ilyenkor nem kell ijesztőnek lenni, bármilyen maszkot, jelmezt magunkra ölthetünk. Főként a gyerekeknek nagy élmény ez, ekkor nincs lehetetlen a számukra, bárki bőrébe belebújhatnak egy kis időre. De hogyan válasszuk ki számukra a legmegfelelőbb jelmezt? Béreljünk vagy készítsük el mi magunk? Erről kérdeztük a csíkszeredai Játékfutár csapatát, akik jelmezek bérbeadásával is foglalkoznak. 

A családi vállalkozásként indult webáruház alapötletét a saját gyermekeik születése adta, mivel belefáradtak a játékboltok magas áraiba, a boltokban való játékkeresgélésbe, az ünnepek környéki rettenetes tolakodásba, a magyar nyelvű játékok elérhetetlenségébe. Az elsősorban internetes játékboltként működő Játékfutár farsangi jelmezek bérbeadásával is foglalkozik. 

„Hat éves jelmezkölcsönzési tapasztalatunk azt mutatja, hogy inkább szükséges, mint divatos a jelmezbérlés. Régen nem volt sem ekkora igény, sem ekkora választék a jelmezekből, a szülők vagy nagyszülők megvarrták a jelmezeket, de ez a tevékenység mára már visszaszorulóban van. Piacra kerültek a szebbnél szebb jelmezek, és a gyerekek nem elégednek meg a legegyszerűbb darabokkal” – árulta el Szakács Adél, tulajdonos. Mint mondta előfordul viszont az is, hogy az osztályközösség a pedagógus segítségével közösen készíti el a jelmezekt, és mindenki ugyanannak öltözik, például pingvinnek, minyonnak.

Bár a kereskedelemben nagyon széles a választék, új és használt jelmezek egyaránt kaphatóak, csak a pénztárca szabhat határt a vásárlásnak, sokan döntenek a kölcsönzés mellett. Kibérelik, tisztán, kivasalva megkapják, és ahogy levette a gyerek, hozzák is vissza, nem kell vele tovább bajlódni. A megvásárolt jelmezeknek az a hátránya, hogy még egyszer nem szeretné felvenni a gyerek, így az megmarad egy fölösleges ruhadarabnak, amit egész évben kerülgetni kell. Jobb esetben később a kisebb testvér még felveszi, amikor bele nő, de arra is akad példa, hogy annyira megtetszik a kikölcsönzött jelmez, hogy meg szeretnék vásárolni, vagy a farsangi buli lejárta után még 2-3 napra kikölcsönzik, hogy a gyereknek örömet szerezzenek.

Az esetek túlnyomó többségében a gyerekek választják ki a jelmezt, vagyis megmondják, hogy mik szeretnének lenni. Ezt a legtöbb szülő tiszteletben is tartja, mégha nem is teljesen ért vele egyet, hiszen egy évben csak egyszer van farsang. A szülők annyit tehetnek, hogy megpróbálnak méretben megfelelőt találni, hiszen fontos, hogy kényelmes legyen a viselőjének.

„Gyakran egy egész napot eltöltenek benne, táncolnak, fánkot esznek, így fontos a kényelem. Sokan a napköziben még alváshoz sem hajlandóak levetni a kedvenc darabjukat, hiszen, ha csak egy napra is, de belebújhatnak kedvenc karakterük bőrébe, és ennek minden percét szeretnék kihasználni. Természetesen a helyszín sem elhanyagolandó szempont, ahol a mulatságot rendezik, hiszen egy jégkarneválra teljesen másképp kell beöltözzön a gyerek, mint egy iskolai fűtött teremhez” – folytatta a szakértő. Tehát összességében elmondható, hogy három fő szempontot érdemes figyelembe venni: a gyerek kívánságát, a megfelelő méretet, és a rendezvény helyszínét. 

Hogy mi számít népszerű jelmeznek korosztályonként változik. Minden évben akad egy-két újdonság is, idén például az unikornis. A legkisebbek körében többnyire a cuki állatjelmezek a menők. A közép-, nagycsoportos leányzók leginkább tündérek, hercegnők, királylányok, aktuális mesehősök bőrébe bújnának. A fiúknál a világot megmentő képregényhősök és a rossz fiúk a nyerők, de örök klasszikus a nindzsa harcos, a katona, a rendőr, a vámpír, a tűzoltó, a csontváz is.

Ahogy nőnek a lányok, úgy lesznek a hercegnőkből leginkább boszorkányok, de hódít körükben az ördöglány, Kleopátra, gésa is. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy elemi osztály után már nem szívesen öltenek jelmezt magukra a gyerekek.

A jelmezbe való öltözés a farsangi időszak sajátossága, ilyenkor a játék határtalan, fellazulnak a csoportok, közösségek, más bőrébe bújhatnak kicsik és nagyok egyaránt. Nem szükséges a jelmezek kiválasztásakor a tökéletességre törekedni, a gyermekek szemében egy-egy kiegészítő is elég, hogy azonosuljanak a karakterrel.

A jelmez kitalálása, közös megvétele vagy bérlése fontos családi esemény lehet, pozitív élményként marad meg a kicsik fejében, meghatározó jellege van. Az üzletekben, akárcsak a Játékfutár üzletében nagy kínálat áll rendelkezésre, minden kisgyerek megtalálhatja a neki tetszőt, megfelelőt, amelynek segítségével fantáziája és képzelőereje is fejlődik, pozitív hatást gyakorolva az életére és gyermekkorára.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?