Ilyen a világ VR-szemüvegen át: Csíkszeredában is teret hódít a virtuális valóság

Csíkszeredában egy éve hoztak létre VR-stúdiót vállalkozó szellemű fiatalok, amely a virtuális valóság technológiájára és a hozzá tartozó tevékenységekre összpontosít. Simon Norbert és Kalló Róbert a tulajdonosai, fejlesztői a cégnek és már VR-szemüvegen át szemlélik a világot. Fő tevékenységük a játékfejlesztés, VR-szoftverek fejlesztése, készítése, ezen belül foglalkoznak 3D-grafikával és modellezéssel.

A virtuális valóság fogalma egyre ismertebb, hiszen olyan széleskörűen alkalmazható elektronikus technológiák gyűjteménye, amelyet már használnak az oktatásban, ipari tervezésben, űrkutatásban, de az orvostudományban is. Székelyföldön még gyerekcipőben jár ez a technológiai ágazat, viszont létrejöttek már olyan cégek, amelyek ezzel foglalkoznak.

A VR Friends nevű vállalkozás tavaly szeptemberben indult el, de alapítói már jóval előtte gondolkoztak az ötlet megvalósításán. Simon Norbert fotós 3D-grafika kurzust végzett Budapesten, társa, Kalló Róbert pedig akkoriban Angliában élt, így az ő segítségével szerezték be a szükséges eszközöket. Újítást szerettek volna, olyasmit behozni, ami még nincs itthon – mondták el a Maszolnak. Mint magyarázták: HTC Vive készülékkel dolgoznak, ezen kívül pedig Unity, Unreal Engine, 3Ds Max, Keyshot szoftverekkel. Első bemutatójuk Csíkszeredában zajlott, ezzel mutatva a hazai közönségnek a VR világát.

A névválasztás sem volt véletlen. Angol vonatkozásban a we are friends kifejezést takarja, ami annyit tesz, hogy barátok vagyunk, ez pedig tükrözi a két vállalkozó barátságát és összetartását, közös munkájukat. Egyaránt vonatkozik a közönségükkel való kapcsolatra is, illetve szimbolizálja a cég hozzáállását.

A kor nem fontos: az eszközöket egyaránt használhatják fiatalok, idősek, gyerek is. Mindenkinek szól a virtuális élmény, szem előtt tartva a mesterségesen megjelenített világot. „A szórakozás, az élmény, amelyet ez nyújt, életkortól független, mindenkinek ajánljuk, akár szórakozás, akár fejlesztések, akár tudományos szempontból is” – tette hozzá Róbert.

Mivel egy új technológiáról van szó, sok területen próbálják beépíteni a fejlesztésekbe, orvostudományban, orvosi eszközök használatának elsajátítására, orvosi eljárások szimulációjára, autóiparban, tervezésben, építészetben egyaránt. Pszichológusok és különböző intézetek kezelnek embereket a segítségével, hasznos a szorongás-kezelésére, memóriafejlesztésre, fóbiák legyőzésére. Napról napra népszerűbb, mivel igen sokrétű, és nem ragad le a virtuális játékok szintjén – tudtuk meg.

„Saját zsebre” tapasztalni

„Nehézséget okoz a technológia, az ötletek gyakorlati megvalósítása, hiszen nekünk kell kitaposni itthon az utat ennek az »újszerű dolognak«. Szükség van eszközökre, rengeteg fejlesztés van benne, és egyelőre kevés a tapasztalat. Fejlődő iparágról beszélünk, aminek nincs még egy standard modellje, amit követni lehetne, ezért ötletekre, megoldásokra van szükség, hibákból kell tanulni, bukdácsolva, ami nehezíti a haladást. Emellett pénzügyi nehézségek is adódnak” – magyarázta Norbert.

A fiatalok elmondták, hogy „saját zsebükre” tapasztalnak, saját forrásokból működtetik a céget, viszont sok támogatást is kapnak, a cég munkáját ugyanis tanulni vágyó önkéntes diákok és külsősök is segítik. Tanulnivaló van még bőven, a biztonságos alap „építése” folyamatban van. Meg kell találniuk saját útjukat és lehetőségeiket – mondták el.

Visszajelzést is kapnak, egyre több az érdeklődő, akik többnyire jó véleménnyel vannak róluk, és a nagyközönség is ismerkedik a céggel és az iparággal egyaránt. „Az emberek még nem annyira nyitottak, de örömmel tapasztaljuk az egyre nagyobb érdeklődést” – magyarázta Róbert. A látogatókör kezd lassan kialakulni, főként a játékteremben. Kezdtek felfigyelni a VR-élményre, amely különleges, ugyanakkor vannak még megvalósításra váró lehetőségek, ötletek.

A vállalkozás célja, hogy ne csak a játékokra korlátozódjon a tevékenységük. Egyre több a megrendelés 3D-grafika terén, tervezésben is, az elmúlt időszakban pedig kijött saját fejlesztésű, The Next Day After Friday nevű játékuk is.

„Egy nagyszerű szolgáltatást akarunk nyújtani a látogatóinknak a virtuális valóság világában. Prioritásunk a felhasználók folyamatos informálása és tudósítása. Szeretnénk részt venni egy olyan innováció megalkotásában és fejlesztésében, amely hamarosan mindennapjaink elengedhetetlen része lesz. Stúdiónkban több technológia találkozik egymással, lehetőséget adva a fejlesztőknek, innovátoroknak, hogy mindezt egy helyen megkapják és létrehozhassák egyedi ötleteiket, álmaikat – 3D-grafikusok, fényképészek, játékfejlesztők” – zárták gondolataikat a fiatal cégvezetők, akiknek bővülő csapatukban dolgoznak külső szoftvercégek, fejlesztők, de önkéntes diákok is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?