A genetikán múlik, szeretjük-e a kávét

A kávénak keserű íze van, ennek ellenére – vagy éppen ezért – nagyon sokan rajonganak érte. Ismert az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása, de talán élénkítő ereje miatt elengedhetetlen sokak számára. Egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatásból azonban kiderül, fontos szerepe van a géneknek abban, hogy szeretjük vagy sem a fekete italt.

A keserű íz érzékelése egyfajta figyelmeztetés, amelynek célja megvédeni szervezetünket a mérgektől, káros anyagoktól. Emiatt az első korty kávé után ösztönösen ki kellene köpjük, ez azonban csak ritkán fordul elő. A november 15-én, a Scientific Reports szaklapban megjelent tanulmány professzorai szerint a jelenségre a gének adhatják meg a választ. A kutatók 438 870 britet vontak be kutatásukba és kiderült, minél érzékenyebb valaki a keserű ízre, annál jobban szereti a kávét. A tudósok szerint ez egy génváltozat miatt alakult ki. 

Marilyn Cornelis a chicagói Northwestern Egyetemen oktatója a tanulmány egyik szerzője. „Azt gondolnánk, hogy a keserű ízre érzékenyebb emberek kevesebbet fogyasztanak ebből a kávéból" – mondta, majd hozzátette: mindez egy furcsa tanulási folyamat révén változott meg. „A keserű ízre érzékenyebbek valahogy megtanulták jó dolgokkal összekapcsolni ezt az ízt” – magyarázta. 

A jelenség pontos mechanizmusának meghatározásához további kutatások szükségesek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?