Az átlagtól eltérő gyermekekről tartottak előadást

Milyenek az átlagtól eltérő gyermekek a közösségben? Erre kaphatott választ az, aki csütörtökön 18 órától részt vett az Én is hozzátok tartozom című könyv bemutatóján. A Verbum Keresztény Kulturális Egyesület és RomKat.ro és Vasárnap hetilap szervezésében létrejövő eseményen a kötet szerzője, Demeter Zsuzsa a BBTE Római Katolikus Teológia Karának dísztermében tartott előadást.  

Demeter Zsuzsa, a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket támogató szolgálatának koordinátora, gyógypedagógus, mentálhigiénés szakember. Az előadó napi naponta foglalkozik fogyatékkal élőkkel, mégis zavarban van, ha megkérdezik tőle, milyen a fogyatékkal élők világa. Elmondása szerint erre a kérdésre nem tud mit válaszolni, hiszen nincs fogyatékkal élők és nem fogyatékkal élők világa, egyetlen világ van.

Ennek kapcsán egy tanulságos játékra invitálta a hallgatóságot. Mindenki kapott egy fehér papírlapot, amit először félbe kellett hajtani, majd letépni a papír sarkát. Mindezt háromszor kellett  megismételni, majd kihajtogatva papírlapot a rendezvény résztvevői láthatták: nincs senki a teremben, akinek ugyanolyan lenne a papírlapja. Mindegyik papírlap szabályszerű és tökéletes, mégsincs közöttük két egyforma, ugyanígy van ez az emberekkel is.

„Manapság nagyon divatos fogalom a másság. De vajon tudjuk azt, mit jelent az "ilyenség"– teszi fel a kérdést Demeter Zsuzsa. Mint elmondta tanulási zavaros gyerekekről szoktak beszélni, de szerinte inkább tanítási zavaros gyerekek vannak, akikhez még meg kell találni az "aranykulcsot".

Az előadó röviden bemutatta az Én is hozzátok tartozom: elsőáldozásra előkészítő munkafüzet különleges nevelési igényű felkészülők számára című munkafüzetet, melyet Stift Angelico atya színezhető rajzai díszítenek. A munkafüzetben egy-egy hétköznapi modult egy tanítható modul követ, élményszerű és élvezetes lesz a tanulás.

A kétnyelvűségről

Demeter Zsuzsa a kétnyelvűségről is ejtett néhány szót, adott néhány tanácsot. Elárult néhány statisztikai adatok, melyek igazolják: egyre több a vegyes házasság. A vegyes házasságokba született gyerekek nemcsak két- vagy akár többnyelvűek lesznek, hanem két- vagy több kultúrájúak is. Míg korábban a kutatók úgy vélték, hátrányban vannak az ilyen gyerekek, mára már kiderült, hogy erről nincs szó.

Érdemes azonban néhány dologra odafigyelni. Fontos a következetesség: a gyerek egy személlyel csak egy nyelven beszéljen. Román apuka csak románul, magyar anyuka pedig csak magyarul beszéljen a gyerekkel. Ha a gyerek mindkét nyelvet teljesen elsajátította, tanulhat további nyelveket, de nem szabad semmit sem erőltetni.

Ha a gyerek rendszeresen hall "suficientet hozott haza az iskolából" jellegű mondatokat, azt gondolhatja, hogy a másik nyelv fontosabb, hiszen azt használják a felnőttek a fontos dolgok megbeszélésére. Ezáltal sérülhet az anyanyelv presztízse.

Hiperaktivitás?

Demeter Zsuzsa mentálhigiénés szakember kérdésre válaszolva a hiperaktivitásról is ejtett pár szót. Elmondása szerint pályája során eddig egyetlen hiperaktív gyerekkel találkozott. 

Nagy különbség van a ma és a korábban iskolába járó generációk között. Amíg régen a gyerekek reggelente gyalog mentek iskolába, a szünetekben az udvaron szaladgáltak, iskola után a friss levegőn játszottak és leckeírás után fáradtan dőltek az ágyba, addig a mai gyerekeket mindenhova autóval viszik, az iskolai szünetekben szépen kell viselkedjenek, szabadidejükben a számítógép, tévé előtt ülnek. A mozgáshiány, az életük túlszervezése megterheli őket, viselkedésüket pedig sokszor hiperaktivitásnak mondják. 

 

Kimaradt?