banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Vírusos gyomorgyulladás terjed a háromszéki gyermekek körében

Vírusos enterokolitisz, azaz gyomor- és bélgyulladás terjed a háromszéki gyerekközösségekben, a szakemberek abban bíznak, hogy a pénteken kezdődő kéthetes vakáció megállítja a betegség terjedését.

Seres Lucia, a Kovászna Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke szerint az elmúlt két hétben naponta mintegy 40-50 személy jelentkezett a háziorvosi rendelőkben gyomor- és bélrendszeri fertőzéssel. Gál Ramóna gyerekgyógyász szakorvos pedig arról számolt be, hogy a betegség leginkább a 4-10 éves korosztályt érinti és sok óvodás és kisiskolás gyereket visznek a szülők a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségére.   

A gyermekgyógyász szerint a kicsik hasmenésre, hányásra, étvágytalanságra és hasi görcsre panaszkodnak, a láz pedig nem jellemző. A sepsiszentgyörgyi szakorvos a tüneti kezelést javasolja, hiszen tapasztalataik szerint a gyerekek többsége jól reagál ezekre. Ha viszont a gyerek kihányja a gyógyszert, akkor érdemes kúppal próbálkozni, ha ez sem enyhíti a tüneteket, orvoshoz kell fordulni, aki intravénás gyógyszeres kezelésben részesíti őket.Fotó: Pexels/cottonbro

A sepsiszentgyörgyi kórház szakemberei arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy orvosi utasítás nélkül semmiképpen ne adjanak antibiotikumot a gyereknek, ezen a tünetegyüttesen ugyanis az nem segít.

A folyadék pótlása viszont kiemelten fontos. A lázcsillapítást is csak az orvos utasítására ajánlják, a megszokott tabletták (Nurofen, Paracetamol stb.) alkalmazásával, de szem előtt kell tartani, hogy a láz természetes segítője a gyógyulási folyamatnak, annak a jele, hogy az immunrendszer dolgozik, mutat rá Gál Ramóna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?