banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Vesztegetés elfogadása miatt indított eljárást Tăriceanu ellen a DNA

Beidézték pénteken az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) a szenátus volt elnökét, Călin Popescu-Tăriceanut, hogy tudomására hozzák: bűnvádi eljárást indítottak ellene vesztegetés elfogadása miatt.

Stelian Ion igazságügyi miniszter szerdán küldte el Gabriela Scutea legfőbb ügyésznek a Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó, Iohannis elnök által jóváhagyott kérelmet.

A DNA hétfőn indítványozta a főügyészségnél a vesztegetés elfogadásával gyanúsított Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás kezdeményezését. A korrupcióellenes ügyészek szerint a politikus 2007-2008-ban miniszterelnökként anyagi juttatást kapott egy osztrák vállalattól 800 ezer dollár értékben. Cserében Tăriceanu kormányfői tisztségét felhasználva közbenjárt a cég érdekeit szolgáló határozatok elfogadása érdekében. A 800 ezer dollárt – amelyhez offshore cégekkel kötött fiktív szerződések alapján jutott hozzá – egy választási kampány költségeinek fedezésére használták – állítja a DNA.

A vádhatóság megjegyzi, hogy 2018-ban indult kivizsgálás az ügyben, három dosszié egyesítése nyomán, amelyek közül egyet az osztrák hatóságok igénylésére vettek át. 2018. november 7-én a DNA kérte a felsőház hozzájárulását az akkor szenátori tisztséget betöltő Călin Popescu-Tăriceanu elleni eljárás elindításához, 2019. június 3-án azonban a szenátus elutasította a politikus mentelmi jogának megvonását – nyomatékosította az ügyészség.

Călin Popescu-Tăriceanu elutasítja a vádakat

Ez az egész ügy „hamis, hibás és abberráns premisszákon alapszik” – nyilatkozta pénteken Călin Popescu-Tăriceanu, miután kijött az Országos Korrupcióellenes Ügyészségről.

„Ez az egész ügy hamis, hibás és abberráns premisszákon alapszik: hogy abban az időben, amikor miniszterelnök voltam, a kabinet kiadott egy sor olyan határozatot, amelyek egy bizonyos céget favorizáltak. A kormányfő nem ad ki, csak úgy, magától, ahogy egyesek esetleg elképzelik, kormányhatározatokat, azok egy egész jóváhagyási procedúrán mennek át, innentől kezdve az ügyészek alapvetése hamis” – nyilatkozta a szenátus volt elnöke.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?