Veszélyes Ivermectin-őrület: megrohamozták az állatgyógyszertárakat az emberek

FRISSÍTVE - Az elmúlt napokban országszerte megrohamozták az állatgyógyszertárakat az emberek, hogy Ivermectint vásároljanak, miután a közösségi oldalalakon végigfutott a hír, miszerint ez a parazitaellenes orvosság véd a koronavírus-fertőzés ellen. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a tabletta kizárólag állatok kezelésére alkalmazható, az emberre veszélyes lehet.

Az állategészségügyi hatóság (ANSVA) és a Román Orvosi Kamara is állást foglalt szerdán, miután tömegjelenséggé vált az Ivermectin felvásárlása. Az ANSVA felhívta a figyelmet arra, hogy az állatpatikákban kapható, Ivermectin tartalmú gyógyszerek használatát kizárólag állatok kezelésére hagyták jóvá. A hatóság emlékeztet arra, hogy az orvosság emberre való hatása jelenleg klinikai tesztelés alatt van, és az eredmények még nem ismertek.

FRISSÍTÉS: A Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma jóváhagyta az Ivermectin használatát az új koronavírus elleni harcban – írta szerdán a bumm.sk a TASR hírére hivatkozva. Ezentúl fél éven át lehet használni terápiás célra a gyógyszert – tájékoztatta a hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője, hozzátéve, hogy az orvosság a kórházakon kívül a gyógyszertárakban is elérhető lesz orvosi előírásra.

A Román Orvosi Kamara állásfoglalása szerint a romániai orvosok kizárólag az európai vagy a hazai gyógyszerügynökségek által jóváhagyott készítményeket írhatják fel a pácienseiknek. „A jóváhagyás nem pusztán egy bürokratikus lépés, hanem a szavatolása annak, hogy egy adott kezelés alkalmazása hatékony és biztonságos” – olvasható a közleményükben.Forrás: Facebook

Megszólalt az ügyben Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter is, aki bejelentette, hogy hivatalos állásfoglalást kért a hazai gyógyszerügynökségtől az Ivermectin ügyében. Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az állatorvosság használata kockázatos az emberek számára. Hangsúlyozta: az eddigi klinikai tesztek nem bizonyították, hogy az élősködőirtó gyógyszer hatásos a Covid-19-cel szemben. Emlékeztetett, hogy emberi használatra kizárólag az Ivermectin-kenőcsöt hagyták jóvá Romániában, különböző bőrbetegségek kezelésére.

A HotNews összeállítása szerint az Ivermectin-őrületet az az interjú váltotta ki Romániában, amit Gigi Becali üzletember adott január 17-én a ziare.com portálnak. Ebben a FCSB labdarúgóklub tulajdonosa azt állította, hogy birtokában van a Covid-19 elleni „csodaszernek”, ami már segített a hazai futballélet több szereplőjének kigyógyulni a betegségből. „Az Ivermectin a legjobb a kezelés. És csak nálam kapható Romániában” – jelentette ki az excentrikus üzletember.

Magyarországon is figyelmeztették az embereket

A koronavirus-kisokos.eu magyarországi szakportál szerint az Ivermectin egy parazitaellenes gyógyszer: főként férgek, tetvek, mindenféle gerinctelen élősködők elpusztítására használják az állatgyógyászatban és néhány országban emberek esetében is. Tabletták, vagy különböző helyileg alkalmazható krémek, rácsepegtető oldatok formájában lehet kapni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A portál szerint az Ivermectinről idővel kiderült, hogy in vitro, laboratóriumi körülmények között sokféle vírus szaporodását is képes gátolni. Van már ugyan néhány kísérleti eredmény arra vonatkozóan, hogy a koronavírus szaporodását is megakadályozhatja, de az alacsony esetszám illetve a megfelelő kontrollcsoport hiánya miatt ezek nem elég meggyőzőek. Ennek ellenére pár országban az Ivermectin koronavírus elleni hatásáról szóló elmélet annyira népszerűvé vált, hogy a lakosság nagy része elkezdte szedni, így a készletek hamar kifogytak, és már az állatok számára készült Ivermectin tartalmú termékekre is nagy a kereslet – jegyzik meg.

A magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tavaly novemberben figyelmeztette az embereket, hogy ne szedjenek be állatoknak készült gyógyszert, mert semmi bizonyíték nincs rá, hogy használnak, ellenben a nagy mennyiségek beszedése, vagy a más gyógyszerekkel való együttes alkalmazása bizonyítottan mérgezéshez vezet. Arról, hogy miért veszélyes az Ivermectint orvosi előírás nélkül használni, itt találhat részleteket.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?