Üzent az államfő az 1989. decemberi forradalom évfordulója alkalmából

Ünnepi üzenetet tett közzé Klaus Iohannis államfő az 1989. decemberi forradalom 33. évfordulója alkalmából.

„1989 decembere volt az a pillanat, amely örökre megváltoztatta Románia életét. A romániai állampolgárok hitének és akaratának köszönhetően, akik nem tűrték tovább a kommunista rendszer megaláztatásait, országunk visszafordíthatatlanul elindult a demokrácia felé, és ezen az úton haladunk már közel három és fél évtizede” – olvasható az elnöki üzenetben.

Iohannis felidézi, hogy Romániában erőszak, visszaélések és vérontás előzte meg a kommunizmus bukását. „A szabadságért kiontott vért és feláldozott életeket nem lehet elfelejteni, és a kommunizmus zsarnoksága alól felszabadító hősök áldozata örökre megmarad nemzeti emlékezetünkben. A demokrácia és a jogállamiság védelme, valamint a szélsőségesség és a populizmus minden formájának elutasítása a legnemesebb módja annak, hogy tisztelegjünk azok előtt, akik életüket adták azért, hogy mi szabadok lehessünk” – írja Iohannis.

Fotó: presidency.ro

Az államfő kifejti, 33 évvel a forradalom után a romániai állampolgárok „olyan jogokat és szabadságokat élveznek, amelyek 1989 decembere előtt csak elérhetetlennek tűnő vágyak voltak”: Románia demokratikus állam, amely mélyen elkötelezett az euroatlanti értékek iránt, megbízható partnere szövetségeseinek, az Európai Unió és a NATO tagja, és a kommunizmus káros következményeinek felszámolásán dolgozik.

Az államfő rámutat, hogy bár nehéz időket élünk, amikor az egész európai kontinens szenved a közelben dúló háború miatt, felfoghatatlan, hogy vannak, akik nosztalgiával tekintenek a kommunizmusra. Az elmúlt időszak instabilitása, a gazdasági nehézségek, a Covid-19 világjárvány okozta válság a populista diskurzusnak kedvez. A közelmúltunkkal kapcsolatos igazság elferdítését és a kommunista időszakkal kapcsolatos nosztalgikus érzések felidézését kategorikusan el kell utasítanunk – szögezi le Iohannis.

Az elnök felidézi, hogy a diktatúra idején Románia lakossága „börtöntársadalomban” élt, terrorban, hidegben és sötétségben, elszigetelve Európa és a világ többi részétől, megfosztva jogaitól és szabadságától. 'Hazánk polgárainak százezrei pusztultak el a börtönökben, további százezrek keresték a szabadságot kivándorlás által, életüket kockáztatva és családjukat a legsúlyosabb következményeknek téve ki. A fiatalabb nemzedékeknek az a küldetésük, hogy biztosítsák az ország demokratikus útjának folytatását, tudatában annak, hogy jogainkat 1989-ben nagy áldozattal vívtuk ki, a román állampolgárok rendkívüli bátorságtól vezérelve, ütlegelésekkel és golyókkal dacolva fordultak szembe a diktatúrával” – mondja Iohannis.

Az elnök azt írja, a romániai társadalmat fájdalmasan érinti, hogy nem történt igazságszolgáltatás az 1989. decemberi forradalom során elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.

„Az a tény, hogy az igazságszolgáltatás még mindig nem tudta azonosítani és megbüntetni a forradalom alatt elkövetett bűncselekmények elkövetőit, csak fokozza a fájdalom és a frusztráció érzését. Igazságszolgáltatás hiányában a polgári lakosság ellen elkövetett vérontások soha be nem gyógyuló sebek maradnak” – fogalmaz Klaus Iohannis.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?