Ukrajnai területek Románia általi annektálását követeli törvénytervezetében Șoșoacă 

Nyíltan követeli az egykor Romániához tartozó ukrajnai területek Románia általi annektálását Diana Șoșoacă szenátor. A szélsőségessségeiről hírhedt politikus törvénytervezetet nyújtott be e célból a parlamentben. Az elemző szerint az ilyen akciók ártanak Románia megítélésének. Korábban Andrei Marga volt külügyminiszter beszélt arról, hogy Ukrajnának területeket kellene átadnia többek között Romániának és Magyarországnak.

A két világháború között Romániához tartozó, jelenleg Ukrajna részét képező területek „visszacsatolását” célozza az a Diana Iovanovici Șoșoacă szenátor által a parlament elé terjesztett törvénytervezet, amely felmondaná az 1997-es román–ukrán jószomszédi és együttműködési szerződést.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) listáján madátumot szerzett, jelenleg az általa alapított S.O.S. Románia Pártot képviselő politikus törvénymódosítási tervezetének egyik cikkelyében azt írja: „Románia annektálja a hozzá tartozó történelmi területeket, nevezetesen Észak-Bukovinát, Herțát, Bugeacot, a történelmi Máramaros ukrajnai részét és a Kígyó-szigetet!”

Diana Șoșoacă szenátor akcióban | Fotó: Agerpres

Șoșoacă azzal érvelt jogalkotási kezdeményezése mellett, hogy „így szeretnék helyreállítani a mintegy egymilliósra becsült román közösség kulturális identitását, hagyományait, szokásait és vallását”. A szenátor úgy látja, hamis az érv, miszerint az Ukrajnával kötött szerződés aláírásával valósult meg Románia NATO-csatlakozása, mivel a lengyelek már 1999-ben csatlakoztak az észak-atlanti katonai szövetséghez, a Molotov–Ribbentrop-paktumot elismerő dokumentum aláírása nélkül. A politikus megjegyezte: az ukrajnai románoknak nincs joguk anyanyelvükön tanulni, fennáll a kulturális identitásuk elvesztésének veszélye.

Az Adevărul portál által megkeresett politológus szerint a szenátor újabb viszályokat szíthat. „Ukrajna nem szállt meg román területeket, a román területeket a Szovjetunió foglalta el, számos nemzetközi szerződés rögzítette a helyzetet. Romániában nincs olyan normális politikai erő, amely ezt megkísérelné kétségbevonni. A román parlamentbe bejutott oroszbarátok, akik a koronavírus-járvány elleni korlátozások tagadásával szereztek mandátumokat, Románia megítélésének okoznak károkat. Tisztában vannak vele, hogy nem tudják megváltoztatni a szerződéseket, ugyanakkor Romániának ártanak ilyen aberrált akciókkalt” – véli Cristian Pîrvulescu politikai elemző.

Tavaly szeptemberben azért tiltakozott Ukrajna bukaresti nagykövetsége, mert Andrei Marga volt román külügyminiszter egy könyvvásáron nyilatkozva azt mondta: Ukrajnát „természetellenes határok” veszik körül, és az országnak területeket kellene átadnia szomszédjainak: Magyarországnak Kárpátalját, Lengyelországnak Galíciát, Romániának Bukovinát, valamint Oroszországnak Donbászt és a Krímet. „Ezek más országok területei” – fogalmazott akkor Marga. A bukaresti ukrán nagykövetség a Facebookon és Twitteren is közzétett bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte Andrei Marga kijelentéseit, amelyek „megkérdőjelezik a nemzetközi jog alapelveit, különös tekintettel a határok sérthetetlenségére”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?