Új parkolási rend Sepsiszentgyörgyön: csak rövid időre lehet megállni a belvárosban

Hétfőtől új parkolási rendet vezetnek be Sepsiszentgyörgy belvárosában, ahol legfeljebb kétórás parkolásra lesz lehetőség. Az intézkedés célja, hogy a városközpont két főutcájában, a hivatalokban vagy bankokban ügyet intézők tudjanak rövid időre parkolni, hiszen jelenleg ezekben az utcákban munkaidőben éppen ezen hivatalok és bankok alkalmazottai tartják autóikat, magyarázta Antal Árpád. 

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: kijelölték a „nullás övezetet”, amely a Szent György tér és az egykori Bodok szálló közötti területen, illetve a Gróf Mikó Imre utcában és a Szent György téren (a Sugás áruház előtt) található nyilvános parkolókat jelenti. Ebben a belvárosi övezetben hétfőtől legtöbb két órát lehet parkolni, ugyanakkor a parkolási díj változatlan marad: hétköznapokon 8.30 és 16.30 óra között 3 lejbe kerül egy órára.Fotók: Antal Árpád/Facebook

A legfontosabb változás, hogy ebben az övezetben érvényüket vesztik az éves parkolóbérletek és a „nullás övezetben” nem váltható egész napos parkolójegy, hanem a parkolás időtartama legfeljebb két egymást követő órára korlátozódik, mondta Antal Árpád. „Megfigyeltük, hogy a parkolóhelyek nagy többségét a belvárosban dolgozók foglalják el, akik éves parkolóbérlettel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy reggel az első órákban elfoglalják a parkolóhelyeket és csak délután szabadítják fel, pedig pont az lenne a cél, hogy a belvárosban az ügyeket intéző lakók könnyen leparkolhassák az autójukat arra a rövid időre” – indokolta a polgármester.

Hozzátette: a körzetben dolgozók kizárólag a szomszédos Csíki utcában, Gábor Áron utcában, a Gödri Ferenc utcában és az Olt utcában parkolhatják egész napra autóikat. Antal Árpád szerint kivételként az éves parkolási bérletet továbbra használhatja az, akiknek lakcíme a nullás övezetbe szól. A nagycsaládos kártyával rendelkezők, a fogyatékkal élő személyek és az elektromos autók tulajdonosai ingyenesen és időkorlátozás nélkül parkolhatnak a nullás övezetben is.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a volt Bodok szálló parkolójának bejáratához hamarosan sorompót helyeznek el és azon a területen a parkolási díjat óránként 5 lejre emelik, és ott sem lesz érvényesíthető az éves parkolóbérlet. A Bodok szálló előtti téren a parkolási időt legfeljebb 2 egymást követő órára korlátozzák, így ezt a helyet is várhatóan a városközpontban ügyet intézők vehetik majd igénybe, akiknek jelenleg gondot jelent szabad parkolóhelyet találni.

A parkolási díj befizetésének elmulasztása vagy a határidő túllépése esetén a helyi rendőrség munkatársai a gépkocsi szélvédőjére helyezik a fizetési felszólítást, amelynek értéke február 7-től a nullás övezetben 45 lejre, a többi fizetős parkolókban pedig 30 lejre emelkedik. A felszólításokban szereplő összegek kifizetésének elmulasztása esetén további 200-tól 400 lejig terjedő pénzbírságot szabnak ki, ezeknek 15 napon belül csak felét kell állni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?