Új épülettel bővül a margittai Horváth János Líceum

A fejlesztési minisztérium támogatásával új épülettel bővülhet a margittai Horváth János Líceum. A 17 millió lejes finanszírozást szerdán hagyta jóvá a Cseke Attila vezette tárca.

Fotó: RMDSZ

A Bihar megyei város magyar tannyelvű iskolájának jelenleg két épülete van. Az egyik szárnyban az általános iskolások, a másikban a középiskolások tanulnak. E két épület között van egy üres terület, ahol a 17 millió lejes minisztériumi támogatás révén az új létesítmény helyet kap. Erről Demián Zsolt, Margitta alpolgármestere tájékoztatta a Maszolt. Érdeklődésünkre elmondta: a munkálatok nem fogják befolyásolni az oktatást, a már meglévő üres telken ugyanis időnként csak parkolni szoktak.

Mint részletezte, a tanintézetnek jelenleg is van egy étkezdéje és egy kicsiny könyvtára, ezek költöznek át az új épületbe, mint ahogyan egy nagy díszterem is helyet kap majd ott. A régi étkezdét később lebontják. Azt is elárulta, hogy bár az új épület gyakorlatilag összefogja majd a már meglévő iskolaszárnyakat, azok között nem lesz közvetlen átjárás az új struktúrán keresztül.  Kifejtette, a meglévő épületek jó állapotban vannak. Az egyik 2010-ben épület, a másikat pedig felújították. Az egyik szárny mindig is általános iskolaként működött, a másik épület a korábban vegyes tannyelvű líceum bentlakása volt, azt alakították később át az oktatási tevékenység biztosításához. Az új épületben – amelynek nem csak a felépítését, hanem a felszerelését is biztosítja a minisztérium – nem lesznek tantermek.

Fotó: RMDSZ

Kivitelezéséhez hamarosan kiírhatják a közbeszerzési eljárást. Ezt teljes egészében a fejlesztési minisztérium intézi. Mint azt Cseke Attila, a szaktárca RMDSZ-es vezetője közleményben hangsúlyozta: „A korszerű körülmények között zajló minőségi oktatást támogatjuk ezzel a beruházással, a margittai diákok megérdemlik ezt a beruházást.” Azt is jelezte, hogy a manzárdolt új épület fűtését és a szükséges melegvizet környezetbarát és energiatakarékos módon, hőpumpák segítségével biztosítják majd.

A beruházás kivitelezési határideje másfél év, amit már nagyon várnak Margittán, hiszen már évekkel ezelőtt szükségessé vált a bővítés. Mint azt lapunknak Nagy Gabriella, a tanintézet igazgatója felidézte: a projekten már a koronavírus-járvány kitörése előtt elkezdtek dolgozni, hiszen megvalósulásához első lépésként a telek kisajátítását kellett megoldani. Miután ez a polgármesteri hivatalnak sikerült, elkezdtek a terveken dolgozni. A háromszintes új épület végre kiválthatja azokat a helyiségeket, amelyeket eddig szükségmegoldásként használtak. A földszinten lesz a modern konyha és az étkezde, és öltözők is helyett kapnak ott. Az emeleten lesz a könyvtár és onnan nyílik a terasz is, ahol akár rendhagyó tanórákat és foglalkozásokat tarthatnak, míg a tetőtérben a díszterem lesz, ami persze különböző előadásoknak, konferenciáknak is a helyszínéül szolgálhat.

Fotó: RMDSZ

Mint azt az igazgató mondta, jelenleg az óvodai csoportokkal együtt 56 osztályban összesen 1150 diákot foglalkoztatnak. „Most így pont foglalt minden osztálytermünk” – mutatott rá, hozzátéve, hogy bár az általánosságban jellemző létszámfogyást ők is tapasztalják, az osztályok számát eddig nem kellett csökkenteniük. Ezért is volt nagy kihívás, amikor 2011. és 2015. között nagyon nagy zsúfoltságban éltek. „Most visszagondolva, nem is tudom, hogyan éltük túl” – beszélt a kihívásokról Nagy Gabriella. A 2015-ben elkészült új épületszárny tette lehetővé, hogy végre megszűnjön az addigi kétváltásos tanítási rend, a mostani bővítés után pedig végre az iskolai laboratóriumok és a többi kisegítő helyiség is megfelelő teret kapnak. Az udvar hátsó részére különben könnyűszerkezetű sportcsarnokot terveznek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?