banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Tudja, hogy nem lesz könnyű feladata – a csíkszeredai helyi rendőrség vezetőjével beszélgettünk

Csütörtökön mutatták be a csíkszeredai helyi rendőrség vezetőjét a csíkszeredai városházán. Dombi Gyulát eddig leginkább sportolóként és edzőként elért eredményeiről ismerhették a hargitai megyeszékhely lakói, október elsejétől azonban új kihívásoknak néz elébe. Az igazgatóval hivatalos bemutatkozását követően ültünk le beszélgetni.

Milyen indíttatásból pályázta meg a csíkszeredai helyi rendőrség vezetői tisztségét?

Onnan indult ki az elhatározásom, hogy Csíkszeredában születtem, csíkszeredai vagyok. Első kézből, saját tapasztalatból ismerem a kényes helyzeteket, a város problémáit. Nap mint nap látom, mi az, amit tenni kell ezen a téren. Csíki lakosként, polgárként is örülök, hogy sikerül megszervezni a helyi rendőrséget. Hosszú volt a vizsgafolyamat, nem volt egyszerű eljutni idáig. Ahogy a bemutatkozásom alkalmával említette Korodi Attila polgármester is, a következő időszak teljes mértékben a tervezésről szól. Az emberek várják a csodát, hogy holnaptól majd rend lesz Csíkszeredában, de ez nem történik meg egyik pillanatról a másikra.

Melyek a város legfontosabb problémái?

Jelen pillanatban az éjszakai közbiztonság nem a legjobb. Nem tudjuk pontosan az okait ennek, csak sejtjük. Úgy érzem, akkor kapunk majd pontos képet, ha egy idő után 24 órában járőreink lesznek a városban. Véleményem szerint már a jelenlét is sok mindent megakadályozhat, elbátortalaníthatja a különböző vétségek elkövetőit.

Mi okozza a legtöbb fejtörést?

A szinte naponta elkövetett rongálások. Azok elsősorban, amelyek szemmel láthatóak és megoldást igényelnek.

Kik okozzák ezeket a rongálásokat?

Széles a kör, sajnos. Jelenleg van 53 térfigyelő kamera Csíkszereda területén és még bővíteni fogjuk ezt a számot. Véleményem szerint ez a lépés elősegíti ezenek a személyeknek a beazonosítását és a probléma visszaszorítását.

Dombi Gyula nemzetközi sikereket ért el a küzdősportban | Fotók: Dombi Gyula személyes Facebook-oldala

A kamerákat a helyi rendőrség ellenőrzi majd?

Lesz egy 24 órás diszpécserszolgálatunk, amely ezeket követi. Azt remélem, hogy az események felfedezését követően gyors beavatkozásra leszünk képesek, csökkenhet a reakcióidő.

Ideális esetben hány alkalmazottal szeretné elkezdeni a munkát?

Ez mindenképpen a stratégia elkészítése után lesz aktuális, amikor kiderül, melyek azok a prioritások, amelyeket meg kell oldanunk. Jelenleg 34 emberre van jóváhagyva a létszám, ez 41 személyig növelhető, de az is elképzelhető, hogy 20-25 emberrel meg tudjuk majd oldani a feladatainkat. A szempont mindenképpen az lesz, hogy tudjunk haladni a munkánkkal.

Mik lesznek a legfontosabb, konkrét feladatok a helyi rendőrség indulásakor?

A tevékenységeink hat nagyobb hatáskörre bonthatók le. Az biztos, hogy egyszerre nem indul el az egész, nem tudunk majd azonnal például kereskedelmi tevékenységet felügyelni, építkezési engedélyeket ellenőrizni és a közlekedésben is jelen lenni. A terv az, hogy ha megtaláljuk a megfelelő embereket, sikerül felkészítenünk őket, akkor mindig bejelentjük, milyen feladatokat látunk el a jövőben attól kezdve. Először fel kell építenünk a szervezetet.

Hol működik majd a helyi rendőrség?

Egyelőre a polgármesteri hivatal épületében kapunk helyet. Az, hogy a jövőben hol alakítunk ki majd székhelyet, egyelőre tervezés alatt van.

Mit gondol, hogyan fogadja a csíkszeredai közösség ezt az új intézményt?

A visszajelzések alapján a többség pozitívan fogadta a helyi rendőrség alakításának ötletét. Függetlenül a vezető, vagy a jövőbeni alkalmazottaktól, várakozással tekintenek a működése elé. Személyesen azt tapasztaltam, hogy nagy szükség van erre az intézményre. Az emberek kisebb-nagyobb problémáikkal nem feltétlenül fordulnak az állami rendőrséghez.

Nem tart attól, hogy Önt, vagy a munkatársait támadások érhetik munkájuk során?

Mi nyitottak leszünk az emberek felé. Azt fogjuk képviselni, hogy bízzanak bennünk és probléma esetén bátran forduljanak hozzánk. Természetesen minden rendfenntartó személyzet ki van téve a veszélynek, de sok mindent meg lehet oldani toleranciával és emberséggel. Véleményem szerint meg kell előznünk, hogy tettlegességig fajuljanak a konfliktusok.

Melyek lesznek a személyzet kiválasztásának szempontjai?

Ez attól is függ majd, hogy milyen hatáskörbe veszünk fel valakit. Az alkalmazás után a munkatársak három hónapos alapképzésen vesznek majd kötelezően részt. Lesz egy általános felkészítés, de lesz, ami specifikus, egy-egy terület ellátására irányul majd.

Felkészültnek érzi magát a feladatra?

Azt gondolom, a kezdéshez megvan a megfelelő felkészültségem. Természetesen nagy a kihívás és az elvárás is felém. Mindig szerettem a kihívásokat; amit nem tudok, azt meg fogom tanulni a jövőben. Fontos, hogy nézzük meg a körülöttünk működő helyi rendőrségeket. Van miből tanulni, jó és kevésbé jó példák is vannak. Mindenképpen szükség lesz a lakosság türelmére, hiszen, ami nem oldódott meg évek alatt, azt nem tudjuk azonnal elintézni.

Dombi Gyula a Csíki Titánok Taekwondo Klub 3 DAN-os alapítója, vezetője, edzője Többszörös országos és nemzetközi bajnok Taekwondo WT-ben. Kétszer vett részt ITF Taekwondo Európa bajnokságon: Tallinban 2018-ban és Riminiben 2019-ben is negyedik helyen végzett egyéni erőtörés versenyszámban. Közigazgatási tapasztalatait Hargita Megye Tanácsának munkatársaként szerezte, ahol 10 éven át dolgozott. Október 1-től foglalja el a csíkszeredai helyi rendőrség igazgatói székét. Hitvallása szerint a kitűzött célért a sportban és a munkában is következetesen mindent meg kell tenni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?