Törleszt a környezetvédelmi tárca: kifizeti a kárpótlásokat és megtéríti vadkárokat

A környezetvédelmi minisztérium költségvetésébe belefoglalták a természetvédelmi területek tulajdonosainak járó kárpótlásokat és a vadkárok kifizetéséhez szükséges összegeket, így idén törlesztik az elmúlt években felhalmozott adósságokat – jelentette be Sepsiszentgyörgyön Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter.

A tárcavezető szerint arra is született javaslat, hogy a Natura 2000-es területek tulajdonosai a környezetvédelmi hatástanulmányok elkészítésére állami támogatást kérhessenek, hiszen őket kötelezik a drága tanulmányok elkészítésére, ahhoz, hogy fát tudjanak kitermelni a tulajdonukban lévő erdőkből.

Tánczos Barna rámutatott: a környezetvédelmi minisztérium évek óta tartozik a védett erdőterületek tulajdonosainak járó kárpótlással, ami azért jár, mert gyakorlatilag megtiltották, hogy gazdálkodhassanak a saját tulajdonukban levő területeken. Eddig 116 millió lej értékben halmozódott fel elmaradás, amit a szaktárca idei költségvetéséből kifizetnek – mondta a miniszter. Hozzátette: ugyanígy járnak el a vadkárok kifizetésével is; a dossziék feldolgozására új informatikai rendszert építenek ki, amely felgyorsítja az igénylések elbírálását.Tánczos Barna és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök | Fotó: Kocsis B. János

Medveprobléma: felmérik az elmúlt évek be nem avatkozásának hatásait

Tánczos Barna szerint akkor lehet életbe ültetni a medveállomány menedzsmentjének tervét, amikor pontosan tudják, mekkora lett a romániai medveállomány „öt év be nem avatkozás, semmittevés után”. A hazai medvék számáról legutóbb 2015–2016-ban készült felmérés, ezért a környezetvédelmi minisztérium elindította a procedúrát, hogy kiválasszák az intézményt, a csapatot, aki ezt újra elvégzi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A medvekérdés sokoldalú probléma – ismerte el a miniszter. Hozzátette: egyeztetve a gazdákkal, állatvédőkkel, önkormányzati vezetőkkel, vadászokkal, nyilvánvalóvá vált, hogy medveügyben szakmai alapokra helyezett, közép- és hosszútávú, egységes megoldásra van szükség. Tánczos Barna szerint eddig mindössze annyi történt, hogy a problémás medvéket kiemelték – áthelyezték vagy kilőtték. Ez önmagában nem jelent megoldást, mert ha közép- és hosszútávon nem rendezik a kérdést, csak mélyül a medve és ember közötti konfliktus – mondta az RMDSZ politikusa.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?