Több tízezer négyzetkilométert föd le a Brassóban indított légi mentőszolgálat

Az ország 10. SMURD légi mentőszolgálatát indították szerdán a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtéren. A korszerű mentőhelikopterrel több mint 25 ezer négyzetkilométernyi hegyvidéki területet födnek le, így a légi mentőegység nemcsak Brassó megyét, hanem többek között a szomszédos Kovászna és Szeben megyét is kiszolgálja, nyilatkozta Lucian Bode.

A belügyminiszter kifejtette: nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen, a hegyvidéki üdülőtelepek közelében szükség van a mentőhelikopterre, hogy gyorsan és szakszerűen segíteni tudjanak a bajba jutottakon. A mentőhelikopter alkalmas arra, hogy nehéz, hegyi körülmények között, ha nem is tud leszállni, de le tudja engedni az orvosi egységet, illetve fel tudja vontatni az ellátásra szoruló pácienst.

A szerző felvételei

A mentőhelikoptert átmenetileg a brassói repülőgépgyár (IAR) hangárjában helyezték el, de a megye önkormányzata a vidombáki repülőtéren épít számára egy hangárt. Raed Arafat belügyi államtitkár szerint a mentőhelikopter az időjárási viszonyok függvényében a riasztástól számított 2 és 7 perc között el tud indulni. A speciális helikopternek kétfajta fel- és leszálló módja van: a normális, amikor a pilóta lekéri az időjárási körülményeket és ellenőrzi a műszereket, illetve a sürgősségi le- és felszállás, amely lényegesen rövidebb idő alatt végrehajtható.

Lucian Bode arról számolt be, hogy az eddig működő 9 légi mentőszolgálat idén 4685 bevetésen vett részt, a mentőhelikopterek több mint 6000 órát repültek és 4201 beteg életét mentették meg. Ez azt jelenti, hogy minden légi mentőszolgálat naponta legalább egy életet mentett. A belügyminiszter szerint az a cél, hogy az ország teljes területét lefödjék SMURD légi mentőszolgálattal. A jelenlegi 10 egység 6 kisméretű és 6 nagyméretű helikopterrel és 2 betegszállító repülőgéppel rendelkezik, ezek beszerzése 360 millió euróba került. Emellett idén 400 millió euróra kötöttek szerződéseket életmentő eszközök beszerzésére.

Háromszékre az eddiginél lényegesen rövidebb idő alatt megérkezik a légi segítség

A brassói légi mentőszolgálat 25 ezer négyzetkilométeres területet szolgál ki, így Kovászna megyét is, hangsúlyozta a Maszol érdeklődésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér nemcsak a gazdaság élénkítését és a turizmus fellendülését hozhatja el a térség számára, hanem életmentő funkciója is van, azáltal, hogy oda telepítették a SMURD légi mentőszolgálatot.

Kovászna megyét eddig a marosvásárhelyi légi mentőszolgálat födte le, ám a brassói egység beindításával lényegesen lerövidül az idő, ami alatt helikopteres szállítást lehet kérni a rászorulóknak. Amikor baj van, akkor minden másodperc számít, hangsúlyozta Antal Árpád.

Jövő év június közepén beindul a brassói repülőtér

Lucian Bode belügyminiszter ékszerdoboznak nevezte a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőteret és kifejtette: meggyőződése, hogy jövő év június 15-én beindul a légi szállítás. Ugyanezt hangsúlyozta Adrian Veștea a Brassó megyei tanács elnöke is, aki szerint tartják a június közepi határidőt, amikor leszáll az első kereskedelmi repülőgép az ország legújabb légi kikötőjében. 

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a Maszolnak kifejtette: örül annak, hogy a légi mentőszolgálat elindítása alkalmával mindenki megerősítette, hogy 2023. június 15-én megkezdi működését a vidombáki nemzetközi repülőtér, ami új fejlesztési lehetőségeket nyit meg térségünk számára is. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy több utazási iroda már elkezdte árusítani a brassói repülőtérről induló járatokra a jegyet. Úgy tudjuk, egy sepsiszentgyörgyi utazási irodában már lehet repülőjegyet és kirándulást vásárolni a törökországi Antalyába és a tervek szerint jövő év június közepétől minden pénteken indulnak majd charter járatok Törökországba. Emellett zajlanak a tárgyalások a repülő társaságokkal a rendszeres és charter járatok indítására. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?