Több mint 70,000 turista szállt már meg a román tengerparton ebben az idényben

Több mint 70 000 hazai és külföldi turista szállt meg a román tengerparti szállodákban és apartmanokban április 25. és május 6. között – közölte Corina Martin, a romániai vendéglátóipari munkáltatók szövetségének (FPIOR) főtitkára. Külföldi turista is több érkezett, akiket tengeri hajókázás, konstancai és dobrudzsai látogatás érdekelt.

„Az időjárás kedvezőtlen volt az első időszakban, – amely hagyományosan az április 30. és május 2. közötti időszak – különben még több turista érkezett volna a tengerpartra. (...) A fiatalok többsége és azok, akiknek már megvolt a jegyük és a terveik a Sunwaves elektronikus zenei fesztiválra, a mamaiai klubok bulijaira vagy a Festivalul du Bonheur gasztronómiai fesztiválra, az időjárástól függetlenül eljöttek a tengerpartra” – nyilatkozta Corina Martin közleményében, írja az Agerpres.

Vama Veche a még hűvősebb napokon | Fotó forrása: Vama Veche Facebook-csoport

Szerinte a tengerpart minden országban időjárásfüggő célpont, ezért „a nagy és hagyományos rendezvényeket meg kell tartani, és a tengerpartra kell vonzani az embereket, hogy kiküszöböljük az időjárási körülményeket”. „Mamaia és Észak-Mamaia, Vama Veche és Costinești az a három úti cél, amellyel idén is nyitott a szezon, ezek ugyanis a szórakozás népszerű fővárosai” – tette hozzá az FPIOR tisztviselője. Elmondta, hogy a szálláshelyek közül Vama Veche kihasználtsága volt a legjobb, több mint 90 százalékos, és Mamaia vonzotta a legtöbb turistát, mint minden évben, mivel itt legnagyobb a szálláskapacitás az összes üdülőhely közül.

A külföldieket vonzotta a szezonnyitó fesztivál

A Sunwaves elektronikus zenei fesztiválon, amely általában a szezonnyitó, az összes résztvevő 90 százaléka volt külföldi turista, a teljes időszak forgalmát tekintve több mint 35 000 résztvevővel. „Ismét bebizonyosodott, hogy egy jól megszervezett és népszerűsített nemzetközi rendezvény sokkal jobban vonzza a nyugat-európaiak figyelmét, mint azt a szállodák, éttermek, maga a desztináció tehetné, igazi figyelemkatalizátor és vonzerő a turisták és az ilyen jellegű zene rajongóinak egy fontos szegmense számára” – húzta alá Corina Martin. A másik rendezvény, a Festival du Bonheur, ami az idény első rendezvénye volt, a szervezők szerint növekvő mérleggel zárt.

A Mamaián és Konstancán szervezett koncertek, a Mamaia Telegondola programjának megnyitója, valamint az éttermekben és szállodákban tartott egyéb rendezvények szintén egy olyan úti cél képét keltették, amely felkészült az első turisták fogadására, tette hozzá.

A román húsvét és a jó idő több turistát hozott

A második időszakban, az ortodox húsvét idején a szép idő még több turistát vonzott a tengerhez, mint amennyit bármely más évben húsvétkor regisztrálnak.

Vama Veche a román ortodox húsvét vasárnapján | Fotó forrása: Vama Veche Facebook-csoport

„A húsvéti ünnepek közelsége a május 1-hez lehetővé tette, hogy több lehetőség közül válasszanak az emberek az első tengerparti kiruccanásukra készülve” – jegyezte meg Martin. A szállást hosszabb időszakra, összesen öt-hat éjszakára vették ki, nem pedig két-háromra, ahogyan az hagyományosan történt volna.

Amerikai turisták jöttek

Azt is kiemeli, biztatóan magas számú külföldi turistát regisztráltak,„különösen az Egyesült Államokból, ahonnan önállóan érkeztek turisták Konstancára, Bukarestben szálltak meg ugyan, de tengeri hajókirándulásokat, konstancai városnézést és dobrudzsai idegenvezetést kértek tőlünk”, mondta el Corina Martin.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?