Több ezer berendezéssel csökkentenék a kórházi fertőzéseket Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházból hazatérő betegek 0,88 százaléka szenved nozokomiális fertőzésben, azaz a kórházba kerül egy betegséggel, majd egy fertőzéssel tér haza.

A sepsiszentgyörgyi kórházban ezt próbálják csökkenteni egy 8 millió lejből megvalósuló projekt révén, amiből fejlesztik a mikrobiológiai elemző laboratóriumot, és a nozokomiális fertőzések csökkentését szolgáló berendezéseket vásárolnak: korszerűsítik a szobákban lévő levegőtisztítót és korszerűsítik a mosodát is, számolt be András Nagy Róbert kórházigazgató.

A szerző felvételei

Tapasztalatok szerint minél hosszabb időt tölt valaki beutalva a kórházba, annál nagyobb valószínűséggel kaphat el valamilyen nozokomiális fertőzés, de növeli a fertőzés kockázatát az orvosi eszközökkel történő beavatkozás is. A jelenség ellen a világ minden kórháza küzd.

András Nagy Róbert elmondta, hogy a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf sürgősségi kórház az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében nyert finanszírozást, amiből három oldalról „támadják” a kórházi fertőzést. A megelőzést szolgálja az egészségügyi személyzet képzése és olyan munkafolyamatok kidolgozása, amelyek segítenek elkerülni a nozokomiális fertőzéseket. Másrészt törekednek a kórházi fertőzések mielőbbi azonosítására és a beavatkozásra.

András Nagy Róbert | A szerző felvételei

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint a projekt keretében megvalósuló eszközbeszerzések főként a sterilizáló eszközök megújítását célozzák. Ezen kívül az orvosi elemző laboratóriumot is felszerelik olyan analizátorokkal és berendezésekkel, amelyekkel a lehető leggyorsabban azonosítani tudják a kórokozókat. Új technológiát vásárolnak: plazma sterilizátorokat az orvosi felszerelésekhez és műtéti eszközök fertőtlenítéséhez, de felújítják a kórházi mosodát és több mint 5000 sterilizáló berendezést vásárolnak a kórház egészségügyi személyzete számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?