Tizenöt kérdés és tizenöt válasz az 5–11 éves gyerekek koronavírus elleni oltásáról

Néhány napja zajlik már az 5–11 éves korosztály koronavírus elleni immunizálása Romániában is, és a hatóságok arra biztatják a szülőket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Az alábbiakban a Hotnews összeállítása alapján összefoglaltuk a gyerekek beoltásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Hol oltathatjuk be a gyerekeket?

Az 5–11 éves korosztály oltása január 26-án kezdődött el a Pfizer-vakcinát használó oltóközpontok gyerekek számára kijelölt oltópontjain. Jelenleg 220 ilyen működik az országban, elérhetőségük itt megtekinthető. A korosztály immunizálását elvégezhetik a Pfizer gyerekeknek szánt oltóanyagával rendelkező háziorvosok is.

Hogyan oltathatjuk be a gyerekeket?

Az országos oltásplatformon időpont foglalható a P_Ped címkével ellátott 220 oltópont valamelyikénél. Ezt a platformon regisztrált szülő vagy a gyerek törvényes képviselője a felhasználói fiókján keresztül teheti meg. De az 5–11 éves korosztályt előjegyzés nélkül is beoltják ezeken az oltópontokon vagy a gyerekeknek szánt vakcinával rendelkező, jelenleg több mint 3800 háziorvos rendelőjében. A listájuk itt megtekinthető.

Milyen vakcinával oltják be a gyerekeket?

Az 5–11 éves korosztály oltására eddig csak egy oltóanyagot engedélyeztek a hatóságok, ez a Pfizer-BioNTech Comirnaty nevű vakcináját. Ez azonban nem azonos a felnőttek immunizálására használt szérummal. Az 5–11 éves korosztálynak a 12 évesnél nagyobb gyerekek körében használt Pfizer-oltóanyag dózisának az egyharmadát adják be.

Hány dózis beadása szükséges?

Az 5–11 éves korosztálynak két dózisban, 21 nap eltéréssel, egyenként 10 milligramm oltóanyagot adnak be karizomba. Ha a 21 nap letelte előtt a gyerek betölti a 12 évet, a második adag is 10 milligrammos lesz.

Mekkora a kockázata a fertőzött gyerekek súlyos megbetegedésének?

A koronavírussal fertőzött 5–11 éves gyerekeknél a betegség súlyos lefolyású is lehet, egyes helyzetekben pedig a fertőzés szövődményei halálhoz vezethetnek. Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) adatai szerint 2021. október közepéig a koronavírus miatt az 5 és 11 év közötti korcsoportban több mint 8300 gyerek szorult kórházi kezelésre az USA-ban, és közel százan haltak meg. A Covid-19 a 10 leggyakoribb halálok közé tartozik az 5 és 11 év közötti gyermekek körében. Ugyanakkor az 5–11 éves korosztály esetében is lehet számolni rövidebb és hosszabb távú poszt-Covid következményekkel.Kisgyerek oltása egy bukaresti oltóközpontban | Fotó: Agerpres/EPA

Fertőzött gyerekeknél súlyos szövődmények is kialakulhatnak, az amerikai járványügyi hivatal elsősorban a többszervi gyulladásos szindrómát (MIS-C) említi. A MIS-C során különböző testrészek gyulladnak be, például a szív, a tüdő, a vesék, az agy, a bőr, a szemek vagy gyomor és a bélrendszer. A szívizomgyulladás valószínűsége különböző populációkban eltér, a kaukázusi – amelybe a romániaiak is tartoznak – esetében körülbelül 0,3-0,4 százalék, tehát ezer emberből 3-4, akinél szívizomprobléma jöhet létre.

Ezzel szemben, akit megfertőz a vírus és poszt-Covidban szenved, annál a valószínűsége a szívizom betegségének közel 20 százalék. A világjárvány kezdete óta több mint 2300 MIS-C esetet jelentettek az USA-ban 5 és 11 év közötti gyermekeknél. Az alapbetegségben szenvedő gyerekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a Covid-19 okozta súlyos megbetegedéseknek, mint a nem alapbetegségben szenvedő gyermekek – húzta alá a CDC.

Miért indokolt a gyerek beoltása, ha alacsony a súlyos megbetegedés kockázata?

A Covid-19-cel diagnosztizált gyerekek valóban legtöbbször tünetmentesek vagy enyhe tüneteket mutatnak, és a vírus általában nem okoz nekik maradandó egészségkárosodást. Mindazonáltal a súlyos betegség kialakulásának kockázata nem elhanyagolható még azoknak a gyerekeknek az esetében sem, akik nem szenvednek krónikus betegségekben. Az eddigi klinikai tesztek szerint a Pfizer-BioNTech gyerekeknek szánt vakcinája 91 százalékos hatékonysággal előzi meg a Covid-betegség kialakulását az 5–11 éves korosztálynál.

Az oltóanyag a fertőzés hosszú távú következményeitől, a kórházba kerüléstől, a szívizomgyulladástól és a többszervi gyulladásos szindrómától is hatékonyan megóvja ezt a korcsoportot. Mindezek mellett a beoltott gyerek sokkal kisebb valószínűséggel fertőzi meg társait az óvodában vagy az iskolában. A gyerekek beoltása közvetett módon a hozzátartozóinak, a kisebb testvéreknek és a krónikus betegségekben szenvedő családtagoknak az egészségét is megóvja.

Biztonságosabb a gyerek számára az oltás révén szerzett védettség a fertőzés után kialakuló immunitásnál?

Nem érdemes a gyerek egészségét kockáztatni: mint fentebb írtuk, a fertőzött 5–11 éves korosztálynál nem elhanyagolandó a súlyos betegség, a poszt Covid-szindróma vagy a maradandó károsodások kialakulásának a veszélye. A gyerekek koronavírussal szembeni természetes immunitásáról nincsenek adatok. Figyelembe kell venni azt is, hogy a vírus korábbi változataihoz képest az omikron variáns több kiskorút fertőz meg, több gyerek kerül kórházba. Ezt a szakemberek részben a felnőttek átoltottságával magyarázzák.

A CDC szerint a betegségen átesett gyerekeknél jelentkezhet a poszt-Covid szindróma. A tünetek között említik a fáradtságot, a fejfájást, az álmatlanság, a koncentrálási nehézségeket, az izom- és ízületi fájdalmakat, valamint a köhögést. Ezek a szimptómák jelentős hatást gyakorolhatnak a gyerekek életminőségére is, befolyásolhatják a fizikai aktivitást, szorongást és mentális egészségügyi kihívásokat okozhatnak, amelyek miatt csökkenhet az oktatási intézmények látogatása is, illetve a tanórán való aktív részvétel is.

Ajánlatos-e orvosi vizsgálat a gyerek beoltása előtt?

Ha a gyereknek nincsenek különlegesebb egészségügyi problémái (krónikus betegségek, allergiák, immunszuppresszív kezelés), akkor előzetes orvosi vizsgálat nélkül is beoltható.

Mennyire biztonságos a gyerekek beoltására használt vakcina?

Az 5–11 éves gyerekek beoltására szánt vakcina az eddigi kutatások szerint legalább olyan biztonságos, mint a 12 éven felüli kiskorúak vagy a felnőttek immunizálására használt oltóanyagok. Legfeljebb olyan enyhe mellékhatások jelentkezhetnek náluk, mint bármelyik más vakcina beadásánál. Az oltás a legtöbb gyereknél nem vált ki semmilyen mellékhatást.

A beoltott gyerekek a leggyakrabban karfájdalomról, a beadás helyének duzzanatáról, fáradtságról, fejfájásról, izomfájdalomról, hőemelkedésről és lázról, esetleg gyulladt nyirokcsomókról, hányingerről és étvágytalanságról számoltak be, de ezek általában 1-2 nap alatt elmúltak. Az 5–11 éves korosztálynál egyébként általában a második dózis után jelentkeztek ezek a mellékhatások.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Rendkívül ritka esetben a beoltott gyereknél súlyos allergiás reakció, illetve szívizom- vagy szívburokgyulladás alakulhat ki. Az 5–11 éves korosztály oltására szánt vakcina engedélyezése előtt végzett klinikai vizsgálatok során a háromezer beoltott gyerek egyikénél sem jelentkeztek hasonló problémák, és Magyarországon – ahol a korosztály oltása már tavaly elkezdődött – sem fordult elő ilyen eset. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a gyerekek oltása sokkal kisebb kockázattal jár a koronavírus-fertőzésnél.

Beadható-e Paracetamol vagy Ibuprofen a gyereknek oltás előtt az esetleges mellékhatások megelőzésére?

Az Amerikai Járványügyi Központ azt ajánlja a szülőknek, hogy semmilyen fájdalomcsillapító gyógyszert ne adjanak be oltás előtt a gyereknek, mert ez csökkentheti a vakcina hatását. Ám, ha az oltás beadása után láz vagy karfájdalom jelentkezik nála, a javallott mennyiségben kaphat Paracetamolt vagy Ibuprofent. Aspirin beadása nem ajánlott a 18 éven aluliaknak. Ellenjavallott az allergiás tünetek megelőzésére használt antihisztaminok beadása is.

Beadható-e koronavírus elleni vakcina a gyereknek, ha nemrégiben beoltották valamilyen más betegség ellen?

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság szerint a koronavírus elleni vakcina az országos oltásprogramban szereplő oltóanyagok bármelyikével egyszerre beadható a gyerekeknek. Ez érvényes koronavírus elleni vakcina második adagjának a beadására is.

Ajánlott-e a koronavírus-fertőzésen már átesett gyerekek beoltása?

A koronavírus elleni oltás ajánlott az öt évet betöltött gyerekeknek függetlenül attól, hogy korábban tünetmentesen vagy tünetekkel átestek a Covid-betegségen. Nincs szükség antitestvizsgálatra a vakcina beadása előtt. Az eddigi vizsgálatok szerint a fertőzésen átesett személyek esetében az oltás fokozottan növeli a szervezet védekezőképességét a koronavírussal szemben.

Megkaphatja-e az oltást a különböző élelmiszerekre allergiás, illetve csalánkiütésre hajlamos gyerek?

A gyerek beoltása koronavírus ellen csak akkor nem javallott, ha a vakcina első adagja heves allergiás reakciót váltott ki a szervezetéből, illetve, ha allergiás az oltóanyag összetevőinek valamelyikére (például a polietilén glikolra). Ha a szülő esetleges allergiás reakcióktól tart, konzultáljon a gyermekorvossal oltási időpont foglalása előtt. Ha a gyereknek korábban voltak súlyos allergiás reakciói, erről a beoltása előtt értesíteni kell a koronavírus elleni vakcinát beadó egészségügyi személyzetet. Az orvosok felügyelik a gyerek állapotát, és allergiás reakció esetén közbeavatkoznak.

Ha az első oltás után a gyereket megfertőzi a koronavírus, van-e szükség a vakcina második dózisának beadására?

Ilyen esetekben is javallott az oltóanyag második adagjának beadása, miután a gyerek kigyógyult a fertőzésből vagy lejárt az elkülönítésének időszaka.

Az igaz, hogy a koronavírus elleni oltás termékenységi problémákat okozhat?

Nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus elleni oltások termékenységi problémákat okoznának. A vakcinák klinikai kísérletei során például az oltott és az oltatlan nők csoportjában is ugyanolyan gyakran fordult elő „véletlen” teherbeesés (az alanyokat ugyanis arra kérték, hogy a vizsgálat alatt lehetőleg ne tervezzenek családbővítést). A beoltott várandósokat ezután fokozottan figyelték, és azt látták, hogy terhességük nem különbözik az általánosan várttól. Egyes kutatások pedig azt is megállapították, hogy a koronavírus-oltás sem a petefészek működését, sem a petesejt minőségét, sem a teherbeesés esélyét nem befolyásolta. A rendelkezésre álló adatok szerint a termékenység csökkenésétől a férfiak esetében sem kell tartani.

Kapcsolódók

Kimaradt?