Tiltakozó akciókkal fenyegetnek a tanügyi szakszervezetek

A legnagyobb ágazati érdekvédelmi szervezet szerint elfogadhatatlan a 2021-ben esedékes béremelések elhalasztása.

A kormány által bejelentett megszorítások tiltakozások kirobbantásához vezethetnek a tanügyben, vélik a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) vezetői. A szakszervezeti szövetség csütörtöki közleményében rámutat: tekintettel arra, hogy jelentős áremelkedéseket jelentettek be 2021. január 1-jétől kezdve, a Cîţu-kormány által bevezetett megszorító intézkedések az oktatási személyzet életszínvonal-csökkenését idézik elő, amely amúgy is jóval elmarad az európai normáktól.

Az érdekvédelmi szervezet hangsúlyozza, hogy miután a kormány eltörölte azt a fizetésemelést, amely megillette volna a tanügyi személyzetet 2020 szeptember 1-jétől, most eltörölték azokat az emeléseket is, amelyek január 1-jétől, illetve 2021 szeptember 1-jétől lettek volna esedékesek. Ugyanakkor emlékeztetnek: több mint három éve az osztályfőnökök, az érdemfizetésben részesülők, az összevont osztályokban tanítók bérét törvénytelen módon, a 2016-os alapfizetésükből számítják ki.

„Történik mindez olyan körülmények között, hogy a tanárok a közalkalmazotti bértábla alsó negyedében vannak” – áll a közleményben. A jelenlegi körülmények között az oktatási alkalmazottak vásárlóereje a legtöbbjüket a létminimumra helyezi, állítja a szakszervezet. A FSLI szerint a közoktatásban dolgozók elégedetlene, ezért várható, hogy tiltakozó akciókra kerül majd sor.

„Nem fogadhatjuk el, hogy ismét feláldozzák az oktatást, amikor az ország költségvetése elégtelenné válik az állami alkalmazottak fizetésének fedezésére. (...) Ilyen körülmények között elkerülhetetlenek lesznek a tiltakozások, a felelősséget pedig ország vezetői viselik” - nyilatkozta Simion Hăncescu, a FSLI elnöke.

(Címlapkép forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?