Kockázati pótlék a pedagógusoknak: szerdán tartják a végszavazást

Cikkelyenként megszavazta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely szerint a tanügyi alkalmazottak is részesülnek a koronavírus-járvány miatt megítélt kockázati pótlékból.

A javaslatról a kérdésben döntő kamara, az alsóház plénumának szerdai ülésén lesz végszavazás.

A törvénytervezet értelmében szükségállapot és veszélyhelyzet ideje alatt a közoktatásban, illetve a felsőoktatásban dolgozó személyzet havi 2000 lejes, míg a kisegítő tanszemélyzet és a nem oktatói besorolású személyzet havi 1500 lejes kockázati pótlékot kap, amely után nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni.

A tervezet vitáján Alfred Simonis szociáldemokrata párti (PSD-s) képviselő rámutatott, a javaslatot pártja kezdeményezte, hogy segítse a tanárokat, akik többek között védőmaszkot, fertőtlenítőszert és az online oktatáshoz való kellékeket vásárolhatnak a pénzből.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Florin Roman azonban bírálta a PSD-t, hangsúlyozva, hogy újabb bónuszt ajánlanak fel, anélkül azonban, hogy megjelölnék a finanszírozási forrást. „A PSD a legfelelőtlenebb párt" – mondta, hozzátéve, hogy alakulata megtámadja az alkotmánybíróságon a PSD „valamennyi demagóg kezdeményezését”.

Csép Andrea RMDSZ-es parlamenti képviselő felszólalásában rámutatott, nem elég papíron megítélni a kockázati pótlékokat, ezeket ki is kell fizetni a jogosultaknak. „Fel szeretném hívni a kormány figyelmét, hogy a szociális ellátási intézményekben dolgozók nem kapták még meg a 2500 lejes kockázati pótlékot" – nyomatékosította.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?