Terjed a skarlát: eddig közel 250 esetet igazoltak Kolozs megyében

Eddig több mint kétszáz skarlátos megbetegedést jelentettek Kolozs megyében. Mint arról korábban a Maszolon is beszámoltunk, az utóbbi időszakban megugrott a fertőzöttek száma. Fehér Kardos Gabriella Kolozsváron praktizáló családorvos megerősítette, az elmúlt években nem találkozott annyi megbetegedéssel, mint idén.

Tavaly decembertől 2023 márciusáig összesen 243 skarlátos megbetegedést regisztráltak Kolozs megyében – tájékoztatott megkeresésünkre a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP).

A közegészségügyi igazgatóságtól azt is megtudtuk, a 243 esetből 187-et Kolozsvárról jelentettek. „Jelenleg nem rendelkezünk olyan adatokkal, amelyek alapján skarlátjárványt lehetne hirdetni Kolozs megyében” – tették hozzá a DSP képviselői.

Illusztrációk: Pexels

Az egykor súlyos gyermekbetegség ma már antibiotikummal könnyedén gyógyítható, komolyabb problémákat akkor okozhat, ha kezeletlen marad.

A skarlát egy bakteriális fertőzés, amit a Streptococcus pyogenes baktérium okoz. A tüneteit tekintve lázzal, hidegrázással, hasfájással, hányingerrel, akár hányással kezdődő betegség. Később torokfájdalom, nehéz nyelés jelentkezhet. Ilyenkor a torok színe mélyvörössé változik, a mandulák megduzzadnak, akár lepedékesek is lehetnek. Napokkal később megjelenik a „málnanyelv”, ami annyit jelent, hogy a nyelv vörössége és szemcséssége láthatóvá válik – magyarázta a Maszolnak Fehér Kardos Gabriella.

Kiemelte, általában élénkvörös színű kiütések jelennek meg a hónaljon, az ágyéktájon, de ezek szétterjedhetnek a hasra, mellkasra és a végtagokra is. Ugyanakkor jellegzetes tünet az arcok kipirosodása is. „A fent említettek a tipikus tünetek közé sorolhatók, viszont az elmúlt időszakban más tünetekkel is találkoztam. Nem kötelező minden betegnél minden tünetnek megjelennie. Vannak, akik egészen könnyen átesnek a fertőzésen, minimális tüneteket produkálnak” – hívta fel a figyelmet a családorvos.

A skarlát inkább a 3–10 évesek körében terjed, viszont az elmúlt időszakban nagyon sok felnőtt is megbetegedett, „szóval nem lehet kijelenteni, hogy csak egy bizonyos korosztályra jellemző a fertőzés, de természetesen a gyermekek körében gyakrabban előforduló betegségről van szó” – tudtuk meg a szakembertől.

Az kiemelten fontos, hogy ne maradjon kezeletlen a személy, mert súlyos szövődményeket okozhat a fertőzés. Sokat segíthet, ha az antibiotikumos kezelés után ismét elvégeznek egy garatváladék-vizsgálatot, így biztosak lehetünk abban, hogy a kezelés hatott és kiirtottuk a Streptococcust a szervezetből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?