banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Tanulás, kutatás, jövőépítés – Együttműködési egyezmény a BBTE és Hargita megye között

Együttműködési egyezményt írt alá szerda délelőtt dr. Daniel David, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora, és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, amelynek révén azoknak a diákoknak segítenek, akik Hargita megyében szeretnének tanulni, kutatni és jövőt építeni. A dokumentum aláírása után Borboly Csaba a BBTE Magyar Tagozatának képviselőivel közös online sajtótájékoztatót tartott.

Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: az együttműködés a BBTE-vel már több éve elindult, és azok hatékonyak, amelyeknek van előélete, illetve vannak konkrétumai. Hozzátette, Hargita megyében szükség van az egyetem biztosította lehetőségekre. Boboly Csaba bízik benne, hogy az egyetem számára olyan partner lesz Hargita megye, amelyre lehet támaszkodni.

A megyei tanácselnök hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy ne csak azoknak a fiataloknak adjanak lehetőséget, akik Hargita megyéből érkeztek a Babeș–Bolyai Tudományegyetemre, hanem azoknak is, akiknek megtetszik a megye, és ott szeretnének letelepedni. Mint mondta, gyakornoki, önkéntességi és EU-s pályázatokban való részvételi lehetőségeken keresztül teremtenek majd ehhez feltételeket. Cél, hogy Hargita megye növelje az EU-s pénzek lehívási és felhasználási kapacitását, és erősödjön a közigazgatásban is.

Dr. Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese szerint az egyetem számára azért fontos a Hargita megyével kötött együttműködés, mert sok ottani diák hallgatója a kolozsvári szakoknak. Meglátása szerint az igazi fejlődés az, hogy a diákok az egyetemi éveik alatt magukba szívják a tudást, majd hazamennek kamatoztatni azt, és így segítik a megye fejlődését. Ugyanakkor, mint fogalmazott, azt is örömmel hallják, hogy a megyei tanács olyan diákokat is támogat, akik „nem Hargita megyéből jöttek, de annak irányába tartanak”.

„Ki kell lépni a falak közül, gyakorlati oktatásra van szükség”

Dr. Markó Bálint, a BBTE kihelyezett tagozatokért felelős rektorhelyettese úgy fogalmazott: a kihelyezett tagozatok révén nem egyszerűen jelen vannak a térségben, hanem aktív részesei lennének a térség fejlődésének, de nem a klasszikus értelemben vett akadémiai jelenléttel, hanem modern jelenléttel, aktív együttműködés révén az önkormányzatokkal és a helyi gazdasági szereplőkkel.

A rektorhelyettes úgy vélte, hogy a BBTE, mint az ország első egyeteme, azt tartja értéknek, hogy kilépjen a falak közül, gyakorlati oktatást biztosítson, és ebben kiemelt partnerének tekinti a Hargita megyei önkormányzatot.

A sajtótájékoztatón egyet értettek abban, hogy a Hargita megyének szüksége van a BBTE-n végzett diákokra

„Nagyon szorgalmaztuk azt az elmúlt időszakban, hogy olyan jellegű oktatási formákkal legyünk jelen a térségben, amelyek segítik a helyi gazdasági szereplőket, önkormányzatokat, hogy a szakemberek, akik náluk dolgoznak, gyorsan, jó minőségű tudást szerezzenek” – tette hozzá. Dr. Markó Bálint, aki megemlítette, hogy Hargita megyében az egyetemnek két kihelyezett tagozata van, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen, és szándékuk, hogy ezeken a helyeken újabb oktatási formákkal legyenek jelen, és a megyei tanáccsal együttműködve akár közös pályázatokat, kutatási programokat indítsanak el.

Dr. Rüsz-Fogarasi Enikő dékánhelyettes úgy vélte, a történelem és régészet terén erőteljes a jelenlét Hargita megyében, és a mai megállapodással segíteni tudják az ottani fiatalok szakmai fejlődését, régészeti ásatásokkal, kutatásokkal.

„Én hiszem azt, hogy együtt sokkal erősebbek vagyunk, és ha a fiatalok nem a határokon túl keresnek maguknak életteret, akkor biztosítjuk azt, hogy húsz év múlva is lesznek még diákjaink Hargita megyéből” – nyilatkozta.

Szász Levente, a Közgazdaság Kar magyar tagozatért felelős dékánhelyettese hozzátette, hogy sok példát látott arra, hogy a Hargita megyei diákok, akik Kolozsváron tanultak a Közgazdaság Karon, visszatérve Hargita megyébe, nemcsak a saját jövőjüket alapozták meg, hanem a térség fejlődéséhez is hozzájárultak.  

(Címlapkép: BBTE - Facebook)

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?