FRISSÍTVE - Tanügyminiszter: ha elhúzódik a sztrájk, meghosszabbítjuk a tanévet

Fotó: AgerpresLigia Deca oktatásügyi miniszter hétfőn azt mondta, hogy az általa vezetett tárca nem hagy egyetlen diákot se cserben, mindenki megkapja a lehetőséget, hogy letegye a cikluszáró vizsgáját, legyen az a nyolcadikos képességvizsga, vagy az érettségi. Hozzátette: ha a tanárok sztrájka elhúzódik, akkor a tanévet is meghosszabbítják. 

A külföldi egyetemekre felvételizni készülő diákok érdekében felveszik a kapcsolatot az ottani szaktárcákkal és elmagyarázzák nekik a helyzetet.

„Azt üzenem a tiltakozóknak, hogy értsék meg, mindent megteszünk. Az oktatásügyi tárca velük van a tisztességes bérhez való joguk követelésében, de ugyanakkor el kell gondolkodnunk azon, hogyan sikerül biztosítani az országos vizsgákat, az iskolai helyzet befejezését és az oktatáshoz való jogot mindenki számára" - mondta.

„Az érettségi vizsgára való beiratkozás ma (hétfőn - szerk. megj.) kezdődik, de egy regisztrációs időszakról beszélünk, ez az időszak május 29. és június 7. között van. Ha szükséges, meghosszabbítjuk, de egyelőre vannak olyan oktatási intézményeink, ahol van olyan oktatási személyzet, amely a beiratkozó diákokat fogadni tudja” – fogalmazott Ligia Deca. Hozzátette: a többi oktatási intézmény esetében remélik, hogy a sztrájk minél hamarabb véget ér, és a meghirdetett, június 7-ig mindenkinek sikerül beiratkoznia az érettségi vizsgára.

A miniszter azt is elmondta, hogy diákokat a hét végéig le kellene zárni. „Ha a helyzet úgy kívánja, akkor a 12. vagy 13. osztályosok számára megváltoztathatjuk a tanév szerkezetét, hogy az médiák kiszámolásához, valamint az érettségi vizsgára való jelentkezéshez szükséges időt biztosítsuk” – mondta Deca. Megjegyezte, hogy az oktatási minisztérium minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy minden diákot lezárjanak, és az országos vizsgákon való részvétel biztosított legyen. 

FRISSÍTÉS: Emlékeztetett arra is, hogy az országos helyreállítási terv révén több mint egymilliárd eurót fordítanak a tantermek, iskolai laboratóriumok korszerűsítésére, az egyetemek digitalizálására. „Meggyőződésünk, hogy az új tanév és az új egyetemi év teljesen más alapokon indul majd, talán a bérezés terén is" - fogalmazott Deca.

A szakszervezetek követeléseiről kijelentette: a kormány meg fogja vizsgálni azok költségvetési vonzatait, majd ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?