Tanácsért ment a szomszédba: Rafila magyar illetékesektől érdeklődött a Favipiravir használatáról

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter arról számolt be szerdán, hogy a magyar egészségügyi tárca illetékesétől tájékozódott arról, hogyan használják a Favipiravirt a magyarországi járóbeteg-ellátásban.

A tárcavezető kedden Brüsszelben részt vett az Európai Unió egészségügyi minisztereinek tanácskozásán. Beszámolója szerint az uniós szakértők megoldást keresnek arra, hogy kereskedelmi gyógyszertárakban is forgalmazhatók legyenek a járóbeteg-ellátásban alkalmazható antivirális gyógyszerek. Egyelőre csak Magyarországon használják a járóbeteg-ellátásban a Favipiravirt, ezért magyar kollégájától (dr. Kásler Miklóstól – szerk. megj.) kért erről bővebb tájékoztatást.

A kérdést a gyógyszerek és orvosi eszközök romániai ügynökségével és az orvosok képviselőivel is meg kell vitatni – tette hozzá.Magyarország által adományként küldött favipiravir | Fotó: Farkas Endre

Rafila felhívta a figyelmet, hogy „nagyon-nagyon rossz megoldás” lenne oltás helyett antivirális gyógyszereket használni, ezek ugyanis sokkal súlyosabb mellékhatásokat produkálhatnak, mint a vakcinák. Ha az antivirális gyógyszereket járóbeteg-ellátásban is elkezdik használni, a családorvosoknak nagyon pontos útmutatásokat kell majd követniük, és nagyon körültekintően kell felírniuk a páciensnek az ilyen jellegű készítményeket – hívta fel a figyelmet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az amerikai gyártmányú új antivirális gyógyszer, a Molnupiravir forgalmazását csak az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása után engedélyezik a kereskedelmi gyógyszertárakban – tette hozzá Rafila.

A következő hetekben kiderül, mennyire agresszív az omikron

A következő hetekben kiderül, mennyire agresszív az omikron vírusvariáns – mondta Alexandru Rafila. Szerinte az eddigi adatok egyértelművé teszik, hogy az omikron fokozottan fertőző, de az okozott tünetek súlyosságáról még nincs kimerítő ismeretanyag. Dél-Afrikában főleg fiatalok fertőződtek meg ezzel a variánssal, akiknél nem okozott súlyos betegséget. „Az omikron agresszivitásáról a következő hetekben fogunk többet megtudni" – magyarázta.

Hozzátette: a szakértők abban reménykednek, hogy a fertőzőképesség növekedésével a vírus patogenitása csökkenni fog. Addig is azonban be kell tartani az egészségügyi óvintézkedéseket – nyomatékosította.

Rafila szerint a brüsszeli tanácskozás résztvevőinek az volt az álláspontja, hogy az omikron vírustörzs megjelenése miatt javasolt a lakosság beoltása a harmadik dózissal is. Ugyanakkor várhatóan kötelezővé teszik az Európai Unión belül utazáskor a nyomonkövetési űrlap kitöltését is a fertőzött személyek és a kontaktszemélyek mielőbbi azonosítása érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?