Tájékozatlanok vagy félreinformáltak – egyelőre nagy ívben kerüli az oltást a vidéki lakosság

Nem véletlenül próbálja elsősorban vidéken felpörgetni az oltási kampányt a kormány, falvakon ugyanis igen kevesen kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. Ezt jól példázza a Hargita megyei helyzet is: míg Csíkszeredában és a megye többi városában az országos átlag fölötti az átoltottsági arány, vidéken a lakosság kis százaléka él az immunizálás lehetőségével. Az okokról szakembereket kérdeztünk.

„A falu és a város között óriási szakadék tátong az átoltottsági arány tekintetében, ami fájdalmasan azt mutatja, hogy a vidékiek esélye a tájékozott döntés meghozatalára sokkal kisebb” – jelentette ki a Maszolnak dr. Tar Gyöngyi. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője szerint ennek egyebek között az az oka, hogy az oltóközpontoktól távolabb eső településeken élőknek több akadályt is le kell küzdeniük, ha meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Át kell szervezniük a napjukat, és gyakran problémát okozott az oltási platformon való regisztráció, időpontkérés is.

„Sok-sok kifogást hallottunk a falvakon élőktől január óta. Mondták, hogy bonyolult a platform, a telefonos előjegyzés nem működik, nem bíznak az idegen orvosokban, akik az oltóközpontokban dolgoznak, vagy nincs olyan vakcina, amilyet szeretnének” – sorolta Tar Gyöngyi. Hozzátette: mostanra ezeknek az akadályoknak a nagy része elhárult, előjegyzés nélkül is megkapható a vakcina, mégis nehezen jutnak el az oltásra a vidékiek.

Az igazgató szerint helyzeten javíthat a vidéki háziorvosok bekapcsolódása a kampányba. Tar Gyöngyi kiemelte, Hargita megyében a jelenlegi adatok szerint a vidéki háziorvosok többet oltanak, mint a városi kollegáik. „Ez logikus, hiszen a városiaknak itt van egy saroknyira az oltóközpont, nem is egy” – jegyezte meg.

A „város beoltja a falut”. A falvakban szervezett oltási karavánokkal is próbálja a koronavírus elleni immunizációt felpörgetni a kormány. A "város beoltja a falut" elnevezésű akció során a nagy oltóközpontok személyzetéből szerveznek mozgó oltóegységeket, amelyek heti egy-két alkalommal a környező falvakban házról házra járva, vagy ideiglenes oltópontot kialakítva adják be a vakcinát az illető közösségben élő jelentkezőknek. Területi eloszlásban a hazai átoltottság mértéke szoros összefüggést mutat az urbanizációs szinttel. A legmagasabb, 43,5 százalékos átoltottságot Bukarestben, illetve Kolozs (40), Szeben (33,6), Brassó (32), Temes (30,5) megyében, míg a legalacsonyabbat Suceava (15) Botoșani (15,8), Giurgiu (15,8), Bákó (16,5) és Kovászna (17,3) megyében regisztrálták.

Az önkormányzatok lehetnének aktívabbak

Az igazgató elmondta, hogy az önkormányzatok is lehetnének aktívabbak ezen e téren. „Most rajtuk a sor, hogy megmutassák: felelősen gondolkoznak, mert példaképként tekint rájuk a lakosság, ahogy a papokra, orvosokra is. Együtt olyan réteget képeznek a falvakban, akik mintaképül szolgálnak sokak számára. A közvetlen vezetőkben jobban bíznak az emberek, mint a központi hatóságokban” – magyarázta Tar Gyöngyi.Fotó: RO Vaccinare/Facebook

A szakember szerint az sem segíti az oltási kampányt, hogy az információk zöme román nyelven érkezik, a kampányanyagok nagy részét nem fordítják le magyarra. A hatóságok próbálják kompenzálni ezt nyilatkozatokkal, de ez nem minden esetben jut el a vidéken élőkhöz. Ugyanakkor megjegyezte: a rosszindulatú félretájékoztatás esetében sem létezik semmilyen gát, így számos téves információ kering a lakosság körében.

Népszerű az egyadagos vakcina

Hargita megyében 85 háziorvos kötött szerződést az egészségbiztosító pénztárral, közülük negyvenen kezdték el az oltást, ennyien igényeltek oltóanyagot. Az egészségügyi igazgatóság szakemberei igény szerint mindegyik rendelőbe kiszállítják a kért vakcinát, valamint fogyóanyagot is biztosítanak. Ennek köszönhetően több száz embert oltottak már be a háziorvosok Hargita megyében

„Népszerű az egy adagos Johnson&Johnson vakcina, ami a csíkszeredai, zsögödfürdői oltóközpontban is elérhető. Újdonság, hogy a megye kórházaiban a bentfekvő betegek is megkaphatják az oltást és igényelhetik ugyanezt a vakcinát is” – emelte ki Tar Gyöngyi. Hozzátette: ez a lehetőség is emelheti az átoltottságot, Hargita megyében minden kórház csatlakozott ehhez az akcióhoz.

Az is újdonság, hogy a háziorvosoknál is lehet kérni a Pfizer-BioNTech vakcinát, mivel a múlt hét óta elhárult a tárolási és szállítási akadály. Az oltóanyagot ugyanis nem szükséges a korábban előírt mínusz 70 fokon tárolni, hanem a fagyasztóból kivéve egy hónapig felhasználható. „Ez nagy mértékben segíti azt, hogy a házirvosoknál akár ezt a védőoltást is választhassák” – tette hozzá Tar Gyöngyi.

A szakember kitért a csíksomlyói pünkösdi búcsúra is. Mint elmondta: kíváncsian várja a következő időszak járványügyi számadatait, hiszen egy ekkora méretű rendezvénynek lehetnek járványügyi utóhatásai. „Éppen pünkösd vasárnapján volt az első nap, amikor Hargita megyében nem volt egyetlen diagnosztizált új eset sem. Ez egy sarkalatos pont, ettől számolunk a továbbiakban. Jó nyugvópontra került eddig itt a megyében az októberi, novemberi csúcs után a járvány” – emelte ki az igazgató.

Vidéken sok a téves információ

Gyimesközéplok községben két háziorvosi rendelőben is lehet oltást kérni, ám eddig nem éltek nagy számban a lehetőséggel a helyiek – tájékoztatott Gergely Károly polgármester. Az elöljáró szerint sok téves információ terjed a közösségben az oltásokról, emiatt negatívan ítéli meg az emberek többsége. A községvezető kifejtette: az önkormányzat részéről igyekeznek ellensúlyozni a negatív hangokat és a helyi katolikus egyház is kivette a részét a kampányból, kiállt az oltás szükségessége mellett. „Kényszeríteni azonban senkit nem tudunk” - tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A község egyik háziorvosa, Dr. Matei Borbála a Maszol érdeklődésére elmondta: eddig egy napon oltottak a rendelőjében, akkor tíz személy élt a lehetőséggel, ugyanakkor többen korábban regisztráltak a csíkszeredai oltóközpontok valamelyikében, és ott adatták be az oltást. A doktornő hozzátette: sokan érdeklődnek az oltás iránt, ám a legtöbben még „kivárnak”. A gyimesközéploki orvosi rendelőben ezen a héten újra tíz személy fogja megkapni a koronavírus elleni vakcinát.

Kapcsolódók

Kimaradt?