Szociális szolgáltatók fóruma Kolozsváron: a hatékony párbeszéd kialakítása a cél

Harmadik alkalommal szervezik meg az Erdélyi szociális szolgáltatók fórumát. Eddig Marosvásárhelyen és Nagyváradon tartották meg a találkozót, csütörtökön pedig Kolozsváron gyűlnek össze az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégiumban a szakemberek. A fórumra minden erdélyi magyar szociális szolgáltatást nyújtó egyesületet, alapítványt és szervezetet várnak. Csép Éva Andrea Maros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő ismertette a rendezvény célját.

Az elmúlt két évben a szolgáltatók időt, energiát szánva rá ott voltak az első vonalban, nagyon sok rászorulónak segítettek. Ezen tevékenységek folyamata kívülről nem látszik, ellenben nagyon is érezhető az eredményük a társadalomban. Ők azok, akik bármilyen helyzetben megállják a helyüket, és a járványidőszakban igencsak felértékelődött a munkájuk – véli Csép Éva Andrea.

Azért indult el májusban a fórum, hogy hatékony információcsere alakulhasson ki a szervezetek között, ugyanakkor az állandó kapcsolattartás feltételezi azt, hogy rendszeresen találkozhassanak egymással a szolgáltatók és megbeszéljék problémáikat, segítséget kérjenek és kapjanak is. „A cél a támogatási rendszerek kiépítésének megszervezése, valamint egy jó szakmai és jogi alap kialakítása annak érdekében, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat” – magyarázta.

Illusztráció: Pexels

Az első fórumot Marosvásárhelyen szervezték meg, a másodikat Nagyváradon, ezúttal pedig Közép-Erdély szolgáltatóit hívták meg az eseményre. A találkozók lehetőséget teremtenek arra, hogy kiépüljön egy életképes szolgáltatási hálózat. A parlamenti képviselő szerint „sok pozitív visszajelzés érkezett az előző találkozókról. Értékelték a részvevők, hogy az RMDSZ egy egészséges párbeszédbe kezdett velük. Ismertettük, a kezdeményezés mögött elsősorban az áll, hogy segíthessük a szervezeteket kormányzati szinten, megbeszéltük, hogy milyen problémákkal fordulhatnak hozzánk”.

A szociális szolgáltatások szerteágaznak, beszélhetünk például a gyermekek, idősek, fogyatékkal élők gondozásával foglalkozó szervezetekről. Ők nem konkurenciaként gondolnak egymásra, hiszen egymás munkáját egészítik ki. „Annyira szerteágazó a tevékenységi terület, hogy még falugondnokok is részt vettek a fórumon, megosztották, hogy milyen problémákba ütköznek a hálózatban. Emellett támogatói csoportok is bemutatták tevékenységüket, például olyanok, akik fogyatékkal élő gyerekek szülei számára nyújtanak segítséget. Ugyanakkor a kezdeményezéshez rehabilitációval foglalkozó szervezetek is kapcsolódtak, akik függőségekkel élő személyeknek segítenek” – részletezte a parlamenti képviselő.

Ha a párbeszéd egységes és konstruktív, akkor megtörténik az előrelépés. A szolgáltatók mellett az állami intézményvezetők is eljönnek a találkozóra: a gyermekvédelmi igazgatóság, a szociális kifizetési ügynökség, a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség munkatársai is. Ezen szervezetek és intézmények munkája ugyanis összefonódik.

„Az a szép az egészben, hogy megismerve egymás tevékenységét, akár kapcsolatba is léphetnek egymással a szolgáltatók, együttműködéseket kezdeményezhetnek bizonyos projektekben. Ezek a szervezetek különböző támogatásokból tartják fenn magukat. Vannak olyanok, akik állami támogatásban részesülnek, néhányan adományokból működtetik az alapítványt, ugyanakkor vannak olyanok, akik önkéntes munka eredményeként végzik a feladatot” – fejtette ki Csép Éva Andrea.

Kiemelte, a karitatív szervezetek sokszor finanszírozási gondokkal küzdenek, előfordul, hogy nem tudják, pontosan milyen pályázati lehetőségeik vannak. „Amikor törvényhozásról beszélünk, a törvények megírásáról vagy módosításáról, fontos konzultálni azokkal is, akik a törvényeket a hétköznapokban alkalmazzák. Tudnunk kell ezek előnyeit, hátrányait, valamint azt, hogy mire kell jobban odafigyelni a döntések meghozatalakor. Úgy gondolom, hogy az Erdélyi szociális szolgáltatók fóruma egy olyan lehetőséget nyújt, amely során letesszük az alapkövét a jövőbeli együttműködésnek és konzultációnak”.

Kolozsváron tartják a harmadik fórumot

A rendezvényen a szolgáltatóknak lehetőségük lesz bemutatni a tevékenységüket. Ugyanakkor megfogalmazhatják javaslataikat és kérdéseiket is.

A találkozón részt vesz Kelem Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke. Emellett Csép Éva Andrea parlamenti képviselő és Makkai Péter munkaügyi államtitkár előadását is meghallgathatják az érdeklődők.

Október 20., csütörtök, Kolozsvár (Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium).
A rendezvény programja:

9.30–10.00: regisztráció;
10.00–10.15: köszöntőbeszédek;
10.15–11.30: szervezetek bemutatkozása (maximum 3 perc);
11.3–12.00: Szociális, de meddig és miből? – törvényalkotás a román parlamentben (Csép Éva Andrea, parlamenti képviselő);
12.00–13.30: Szociális szolgálatok, paradigmaváltás – Makkai Péter, államtitkár, Munkaügyi Minisztérium;
13.30–14.00: javaslatok, kérdések a résztvevők részéről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?