Színkavalkád Kolozsvár főterén – Ilyen volt a The Color Run

Fotók: Lőrincz Anna

A kolozsvári rendezvénnyel megkezdődött a romániai The Color Run – A színes futás legújabb évada. A The Color Run „nem verseny, hanem úélményfutás”, amelynek célja, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, színekkel és fesztiválhangulattal. A színes futást egyesek csak a „bolygó legboldogabb öt kilométereként” ismerik, és mivel nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi felelősségvállalásra, a nevezési díjakból mindig szánnak a klíma- és természetvédelemre is.

A The Color Run rendezvény célja, hogy összehozza az embereket egy egészséges program keretében. A résztvevőknek öt kilométeres távot kell megtenniük, amelyet nem szabályoz semmiféle időkorlát, és minden kilométernél különböző színű porral borítják be őket. A rendezvény célja, hogy kimozdítsa a házból a család minden tagját, részt lehet venni az eseményen babakocsival, kisgyermekkel, a lényeg, hogy mindenki a saját tempójában tegye meg az öt kilométeres távot.

A kolozsvári futók először egy fél órás bemelegítővel kezdték meg az eseményt, majd felsorakoztak a startvonal mögött. Sorra, ötpercenként kisebb csapatokban indulhattak el, és négy kapu várta őket az útjuk során, illetve egy hidratálási ponton is megállhattak. A futóknak először egy piros, majd egy kék, később egy narancssárga, végül pedig egy zöld kapun kellett áthaladniuk, ahol a The Color Run önkéntesei várták őket, és színes port szórtak rájuk. A célba beérkezve pedig mindenki kapott egy tasak színes port, majd ezt mindenki egyszerre dobhatta a levegőbe, végül bulival ünnepelték meg a sikeres futást.

Az év első romániai rendezvénye Kolozsváron zajlott, május 7-én, ám a tavaszi szezonban még lehetőség lesz a színes futásra: május 28-án Bukarestben és június 4-én Temesváron. A nyári szezonban pedig június 18-án várják a résztvevőket Jászvásárra, július 30-án pedig Mamaián, a tengerparton futhatnak az érdeklődők. Az őszi szezon időpontjai egyelőre nem ismertek.

A rendezvény weboldala szerint a The Color Runt 2011-ben alapította Travis Snyder, aki azt akarta, rendezvénye több legyen, mint az időre megtett kilométerek emléke, és mindenki számára elérhetővé akarta tenni a futást, tapasztalattól, edzettségi szinttől függetlenül. Az első The Color Runt 2012 januárjában, az amerikai Phoenixben szervezték meg, 2018-ban pedig már több mint 60 ország, 200 városában tartják évente, a résztvevők száma pedig meghaladja az évi hétmillió főt. Romániában 2014 óta szervezik meg, van tavaszi, nyári és őszi kiadása is. Az esemény számos társadalmi célt támogat, a nevezési díjak egy részét ugyanis különböző szervezeteknek juttatják el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?