banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kolozsvár is része az EU klímasemleges városokat célzó kísérleti programjának

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétette annak a 100 városnak a listáját, amelyek részt vesznek a városok klímasemlegessé és intelligenssé tételét célzó európai uniós kísérleti programban, írja az MTI. Romániából Kolozsvár, Bukarest és Suceava, Magyarországról pedig Budapest, Miskolc és Pécs szerepel a listán.

A brüsszeli testület közleménye szerint klímasemleges és intelligens városokra azért van szükség, mert az uniós állampolgárok 75 százaléka él városi környezetben. A világ városi térségei a globális energiafogyasztás több mint 65 százalékáért, a szén-dioxid-kibocsátás több mint 70 százalékáért felelősek. Ezért az Európai Unió azt a cél tűzte ki, hogy legyenek olyan kísérleti és innovációs ökoszisztémákként működő városok, melyek segíthetik a többi várost a klímasemlegesség eléréséhez szükséges átállásban 2050-ig.Fotó: Adobe Stock Photo

A kísérleti programban érintett városok esetében 2030-ra szeretnék megvalósítani a program célkitűzéseit. A száz kiválasztott településnek klímasemleges városra vonatkozó terveket kell kidolgozniuk és ezekhez kapcsolódó megállapodásokat kell kötniük. Ezeknek magukban kell foglalniuk egyebek mellett az energiára, az épületek szigetelésére, a hulladékgazdálkodásra és a közlekedés területére kiterjedő, klímasemlegességre vonatkozó átfogó és beruházási terveket.

A folyamatba be kell vonniuk a lakosságot, a kutatási szervezeteket és a magánszektort is – írták. A programban részt vevő száz uniós városban az EU lakosságának 12 százaléka lakik. Az uniós program a 2022-23-as időszakban 360 millió euró keretösszeggel rendelkezik – tették hozzá. A program részletei itt olvashatóak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?