banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Szeretünk vásárolni: tízből kilenc romániai havonta költ divatcikkekre (SZAVAZZ!)

Tíz romániaiból összesen kilenc vásárol havonta legalább egy divatcikket (ruhát, cipőt, kiegészítőt) – derül ki a MIKOR (Market Opportunity Research) friss felméréséből.

Az adatok szerint a romániaiak még mindig szívesen elmennek az üzletekbe és onnan vásárolnak, azonban az utóbbi időben nőtt az online vásárlás iránti érdeklődés is. A válaszadók csaknem negyede online felületekről és üzletekből is vásárol, míg tíz romániaiból csupán kettő vásárol kizárólag az internetes webáruházakból.

Egyre több embert érdekel a fenntarthatóság

A romániaiak 38 százaléka vallotta azt, hogy tudatos fogyasztó, vagyis tisztában vannak azzal, hogy a vásárlási szokásaik milyen hatást gyakorolnak a környezetre, ezért próbálnak felelős magatartást tanúsítani. Ezek az emberek nemcsak a divatcikkek vásárlásakor, de élelmiszer-vásárláskor, utazáskor is a környezetkímélőbb lehetőségeket választják.

Fotók: Pexels

Az etikus vásárlók 45 százaléka állítja, hogy kevesebbszer vásárol divatcikkeket, 23 százalékuk pedig mindig fenntartható alternatívákat keres. Ez azt jelenti, hogy használt termékeket választanak például turkálókból, outletekből.

A felmérésből az is kiderül, hogy a romániai fogyasztók egy vásárláskor átlagban 381 lejt költenek el.

Szavazó

Te milyen gyakran vásárolsz divatcikkeket?

Szavazás eredménye
Szavazás eredménye

Nem mindenhol divat a kártyás fizetés

A Z generáció, az ezredfordulósok, a bukarestiek és az ország középső, valamint északnyugati részén élők leggyakrabban kártyával fizetnek. Egyébként a vásárlók 63 százaléka a mobiltelefont használ a fizetéshez az üzletekben, ugyanakkor egyre népszerűbb az önkiszolgáló pénztárak használata is.

„A technológia gyors ütemben fejlődik, a fogyasztói magatartások változnak, a vásárlók pedig gyorsan alkalmazkodnak az új digitális eszközökhöz és a trendekhez. Bár a romániaiak számára fontos a divatcikkek vásárlása, egyre nagyobb az érdeklődés a fenntarthatóság iránt. A kereskedők számára elengedhetetlen, hogy megértsék a fogyasztók igényeit és preferenciáit, hogy személyre szabott és innovatív szolgáltatásokat kínálhassanak” – fejtette ki Cori Cimpoca, a MKOR alapítója.

A tanulmány a romániaiak fogyasztási szokásait, vásárlási preferenciáit elemzi. A szerzők a 2023-as és 2022-es, valamint a 2023-as és 2021.es éveket hasonlítják össze, rávilágítva a jelentős változásokra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?