banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Szakértő: az egész magyar közösségnek szólnak az AUR gyalázkodásai

Nem az RMDSZ-nek, hanem az egész magyar közösségnek szólnak azok a gyalázkodások, amelyeket az utóbbi időszakban a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői, szenátorai vagy Diana Şoşoacă részéről hallunk a parlamentben - véli Pászkán Zsolt. A politikai elemző a Maszolnak arról is beszélt, hogy ezek a figurák a politikát valóságshowként néző szavazók figyelméért küzdenek, ami egyre durvább és veszélyesebb eszközöket követel meg.     

Miért választja az AUR és Şoşoacă a nyílt színű provokálást, az alpári hangnemet és a fizikai fenyegetést, legtöbbször telefonos élő bejelentkezés kíséretében? - kérdeztük Pászkán Zsolt politikai elemzőtől, a budapesti Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértőjétől. Szerinte ez a fajta politizálás elsősorban a saját szavazótábor „képernyőkhöz szegezéséről” szól. „Az AUR és Şoşoacă a politikát valóságshowként néző szavazók figyelméért küzd, s ahogy a szórakoztatóiparból is tudjuk, ehhez egyre durvább, meghökkentőbb, majd egyre veszélyesebb eszközökhöz kell nyúlni” - fogalmazott a nagybányai származású elemző.

Azon kérdésünkre, hogy fel lehet-e valamilyen formában venni a harcot ezzel a politizálásai módszerrel, Pászkán Zsolt azt mondta: ezt a szellemet nagyon nehéz lesz visszatuszkolni a palackba. „Ennek oka, hogy amikor ezt a fajta hulladékpolitizálást a romániai politikában az akkor még progresszív Mentsétek meg Romániát Szövetség újra a politikai harc eszközévé tette, a magát nyugatosnak beállító média és a nem kormányzati szervezetek, az NGO-k támogatásukkal gyakorlatilag legitimálták, jogos harci eszközként fogadtatták el. Ehhez társul a jelenlegi kormánypártok, a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt ötlettelensége és strukturális gyengesége, valamint az egész nemzetközi fősodor környezet fél évszázados kontraszelekcióból következő dogmatizmusba süllyedése” - hangsúlyozta a szakértő. 

George Simion és Diana Şoşoacă egyik „műsora" a parlamentben Fotó: Agerpres

Fevetésünkre, miszerint az utóbbi időben egyre több szóbeli agresszió, soviniszta kijelentés hangzik el az AUR, illetve Şoşoacă részéről az RMDSZ-nek címezve, az elemző kiemelte: nyilvánvaló, hogy ezek a gyalázkodások nem az RMDSZ-nek, hanem az egész magyar közösségnek, sőt, az egész magyar nemzetnek szólnak. „A legjobb válasz erre a félelem nélküli következetes jogkövetelés és jogérvényesítés és a hidegvér megőrzése, a közösség tagjainak megerősítése abban, hogy ők otthon vannak és minden joguk megvan ahhoz, hogy kulturális-nyelvi-közösségi jogaik teljes körű haszonélvezetével éljék a mindennapjaikat, ugyanakkor maguk mögött tudva az egész magyar nemzet normális részének támogatását és nyitottságát” - mondta Pászkán Zsolt. 

Ar is megkérdeztük a szakértőtől, hogy sikerülhet-e az AUR-nak elfogadtatni magát egyes európai jobboldali körökben, miután erőteljesen igyekszik konzervatív pártként mutatkozni külföldön. „Ne legyenek illúzióink, az AUR nemzetközi elfogadottságában, vagy elutasítottságában csak egy részelem a magyar közösséghez, vagy a magyar nemzethez való viszonyulása. És míg a fősodorhoz tartozó európai parlamenti frakciók szinte kizárólag a különböző nemzetközi oligarchák és többé-kevésbé formális intézmények, hatalmi körök befolyása alatt álló médiaintézmények elvárása szerint működnek, az EU szintjén erősödő szuverenista frakció a növekedési kényszertől hajtva hajlamosabb lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az AUR jobboldalisága csak egy póz, egy tartalom nélkül forma” - mondta az elemző. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?