Büntetéssel fékeznék meg Șoșoacát és az AUR-os bajkeverőket

Mindennapossá vált a román parlamentben az útszéli hangnem és a cirkusz. A főszerepben a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) poltikusai mellett a párt egykori politikusa, Diana Șoșoacă áll. A tervek szerint  illetményének csökkentésével büntetnék a bajkeverő képviselőket és szenátorokat. 

A parlamenti képviselők és szenátorok jogállásával foglalkozó bizottság hétfői döntése értelmében 50 százalékig terjedő összeggel csökkenthetik hat hónapon át annak a törvényhozónak az illetményét, aki egy más törvényhozót vagy közjogi méltóságot fizikailag vagy szóban bántalmaz. Az Agerpres beszámolója szerint a parlamenti fegyelmi normákat szigorító szabályzatról kedden szavaz a képviselőház és a szenátus együttes plénuma.

A szakbizottság által jóváhagyott változat szerint maximum hat hónapon át legtöbb 50 százalékkal csökkenthető egy törvényhozó illetménye, ha elektronikus szavazáskor más törvényhozó szavazókártyáját használja, ha transzparenst visz be az ülésterembe, ha az ülésről élőben közvetít vagy rögzíti azt, ha más törvényhozót vagy közjogi méltóságot fizikailag bántalmaz, vagy kiabálással, szitkozódással, fenyegetőzéssel, sértegetéssel, gyalázkodással vagy rágalmazással verbálisan bántalmaz egy másik közjogi méltóságot.

Diana Șoșoacă akcióban Fotó: Agerpres

A képviselők és szenátorok kivételes esetekben rögzíthetik vagy közvetíthetik élőben az ülést, de csak az ülésteremnek abból a részéből, amelyet frakciójuknak tartanak fenn. Egy másik törvényhozó vagy közjogi méltóság verbális bántalmazása kiabálással, szitkozódással, fenyegetőzéssel, sértegetéssel, gyalázkodással vagy rágalmazással a felszólalási idő 10 másodpercre való csökkentésével szankcionálható egy maximum három hónapos időszakon át - áll a módosításban, amelyről kedden szavaz a plénum.

A kezdeményezés előzménye, hogy hétfőn a sokadik botrányt okozta a parlamentben Diana Șoșoacă, az AUR listáján mandátumot szerzett, de a pártból kizárt, jelenleg független szenátor. Ez volt ugyanakkor az alkalom, amikor a hivatalban lévő miniszterelnököt akadályoztatta. Miközben Marcel Ciolacu kormányfő a plenáris ülés végén nyilatkozott a sajtónak, Șoșoacă emelt hangon kommentált, azzal vádolva a politikust, hogy „eladta az országot Amerikának”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?