Sürgősségi megoldást alkalmaznak Marosvásárhelyen a szemétszállítás ügyében

A köztisztaság kérdéséről, a 2024-es évi adók és illetékekről, a közösségi Közlekedési Fejlesztési Egyesület vasúthálózati támogatásáról, valamint a roncsprogramnak az elindításáról tartott sajtótájékoztatót pénteken Marosvásárhely polgármestere, Soós Zoltán.

A köztisztaság kapcsán az elöljáró a sajtónak elmondta, ez egy régóta gyűrűző problémája a városnak. Mint mondta, a szelektív hulladékgyűjtés a megyeszékhelyen egy rövid ideig sikeresen elindult, mégis hamar problémák adódtak ezzel kapcsolatosan, hiszen november 4-től az ADI Ecolect vette át a háztartási hulladék begyűjtését az önkormányzatoktól. Hangsúlyozta, a változásnak köszönhetően az önkormányzatoknak nincs közvetlen ráhatása ezekre a szerződésekre.

Fotó: Soós Zoltán Facebook-oldala

„A közbeszerzéseket nem mi végezzük. A Brantner Veress cég miután átvette a szolgáltatást, hogy nem tudta megszervezni a hatékony hulladékgyűjtést, emiatt szerződésbontásra került sor, majd 90 nap lejárta után elutasította a hulladék begyűjtésnek a folytatását. Marosvásárhelyen ezután egy jelentős mennyiségű hulladék halmozódott fel, amit részben az utcai takarítási szerződéssel sikerült féken tartani, de végül szükséges volt az ADI Ecolect által elindított eljárás elhúzódása miatt egy sürgősségi megoldást kérni. A sürgősségi bizottság összehívásával sikerült szerződést kötni 7 napra a Bissdog céggel, amely 2300 tonna hulladék begyűjtését teszi lehetővé. Habár a 7 nap lejárt, a mennyiség még nem merült ki, azaz jövő héten is folytatódik a rendelés egészen addig, amíg az ADI Ecolectnek sikerül egy új háztartási hulladékbegyűjtési szerződést kötni a 12 hónapos procedúrára” – részletezte Soós Zoltán.

Közölte, valamennyi polgármesteri hivatal ezt az eljárást követte a kettes zónában, mivel más jogilag elfogadható eljárás nem áll rendelkezésre. Beszámolójában elmondta azt is, hogy a Marosvásárhelyi Tanács elfogadta a 2023-ra vonatkozó köztisztasági adó összegét is. Megjegyezte, ez az intézkedés kötelező volt, tudomásul kellett venni a Maros Megyei Tanács által megszavazott díjemelést, ugyanis ők a hulladéklerakó működtetői, ezért módosíthatják konzultáció nélkül ezt a díjat.

Forrás: marosvásárhelyiek Facebook-csoport

„Ez a változás azt jelenti, hogy közel 3 lejjel emelkedik a köztisztasági adó összege 2023 második felében, azaz 17,28 lej lesz egy személyre a hulladékadó, amelyből a megye része 7 lej 60 bani, a város része 9 lej 68 bani. Sokkal nagyobb gondot okozott, hogy nem volt a jogi személyeknek illeték megállapítva eddig, hiszen a korábbi szerződésben a szolgáltató közvetlenül kötött szerződést a jogi személyekkel. A jogi személyeknél megállapított elszállítási illeték köbméterenként 495 lej egy hónapra, ebből a megyei összetevő 217 lej, míg a helyi komponens 278 lej. A nem háztartási és jogi felhasználóknak a szelektíven gyűjtött papír, fém, műanyag hulladék kezeléséért 678 lejes díjat állapítottak meg, amely szintén a megyei árszabás alapján volt kialakítva” – sorolta a polgármester.

A 2024-es évi adók és illetékekkel kapcsolatosan, amelyet a helyi adóosztály állapít meg, kifejtette, a törvényt követve az inflációs rátát kellett alkalmazni az adóemelésben, azaz a 13,8 százalékot. Efelett semmilyen díjemelést nem fogadott el a városvezetés.

A városvezető fontos előrelépésnek tartotta, hogy január 9-től elindult a Közlekedés Fejlesztési Egyesület a vasúthálózat létrehozására.

„A cél Marosludas, Radnót, Nyárádtő, Marosvásárhely, Szászrégen, valamint a köztes községek Marosbogát, Maroskeresztúr, Kútyfalva, Nagyernye, Gernyeszeg, Marosugra, Petele, Marosszentgyörgy és Kerelőszentpál összekötése 72,4 kilométer hosszúságban. A vasúthálózat fejlesztése sokrétű előnyt tartalmaz, mivel így sokkal több ember számára tudunk biztonságos közszállítást létrehozni, ezzel csökkentve a közúti forgalmat is a régióban és a megyeszékhelyen is. A Közlekedési Fejlesztési Egyesület létrehozásában 200 ezer lejjel járul hozzá Marosvásárhely, ami lebontva 4 lej/év/lakos összeget jelent. Ez az összeg a vasúthálózat elindításához szükséges” – magyarázta Soós Zoltán.

A roncsprogram kapcsán megjegyezte, habár a Környezetvédelmi Minisztérium által a használt járművek bontására irányuló program keretében megtették a szükséges lépéseket, az elkülönített források már kimerültek. Emellett Marosvásárhely a szelektív hulladékgyűjtés elmaradása miatt másfél millió lejes büntetést kell hogy kifizessen.

„Amíg ez a büntetés nincs rendezve, nem pályázhatunk ilyen téren, viszont az önkormányzat a tavalyhoz hasonlóan 300 ezer lejt különített el a költségvetésben használt autók roncsprogramjára, ami remélhetőleg 500 régi autó lecserélését teszi lehetővé” – összegezte a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?