Súlyosbodik az árvízhelyzet, Székelyföldön is kiléptek medrükből a folyók

A medréből kilépő Fetekeügy elöntötte az utakat Uzon térségében | Fotó: MaszolAz elmúlt napok heves esőzései nyomán első és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el számtalan folyószakaszon. Az áradások főként az ország keleti régióját fenyegetik, de Székelyföldet is érintik.

A hírtelevíziók beszámolói szerint vasárnap Vrancea megyében megyei utakat öntött el a medréből kilépő Putna, húsz gazdaság víz alá került. Neamț megyében több család elszigetelődött a külvilágtól, miután az áradások megrongáltak egy hidat. Galac megyében egy összeomlott ház romjai alól menekítettek ki a csendőrök egy nőt.

Jelenleg másodfokú árvízriasztás van érvényben hétfőn 16 óráig a következő erdélyi folyószakaszokon:

  • Olt (Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megye)
  • Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău, Prahova és Brăila megye)
  • Tatros (Hargita, Kovászna, Neamţ, Bákó és Vrancea megye)
  • Beszterce (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye)

Az országos meteorológiai szolgálat első- és másodfokú viharriasztást adott ki az ország nagy részére. Utóbbi figyelmeztetés a székelyföldi megyékre is kiterjed. Az érintett régiókban a lehulló csapadékmennyiség a 60-80 litert is elérheti.

Florin Cîţu miniszterelnök azt kérte vasárnap a prefektusoktól, hogy személyesen menjenek ki az árvíz érintette térségekbe, illetve hogy azonnal jelezzék, ha többleterőforrásokra van szükségük.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az árvízgondok már csütörtökön jelentkeztek az országban, főleg a déli és a keleti megyékben, de Erdélyben is voltak problémák. A Neamț megyei Almaș faluban egy 78 éves férfit elsodort a hirtelen megduzzadt patak és bár hamar megtalálták, a rohammentősöknek már nem sikerült újraéleszteni. Bákó megyében az Ojtozba borult egy off-road versenyen részt vevő pilóta, életét nem lehetett megmenteni.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?