Elsőfokú árvízriasztás van vasárnapig több erdélyi folyó vízgyűjtő medencéjében

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztást adott ki pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 14 folyó vízgyűjtő medencéjére.

A szakemberek szerint péntek este 8 óra és vasárnap déli 12 óra között nagy hozamú víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, a vízállás meghaladhatja a figyelmeztető szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Szamos kis mellékfolyói (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Szilágy és Szatmár megye).

Árvízveszély van a Maros mellékfolyóin (a Küküllővel való összefolyás alatti szakaszon - Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Béga felső folyásán, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyóin, a Temes felső folyásán, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyóin, Berzava, Moraviţa, Karas, a Néra felső folyásán, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyóin (Temes és Krassó-Szörény megye), a Zsil felső folyása és mellékfolyóin (Hunyad és Gorj megye) is.

Szombaton 12 órától vasárnap 12 óráig szintén megnő az áradás veszélye a következő folyókon: Kis-Szamos (felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Bihar és Kolozs megye), Berettyó felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Szilágy és Bihar megye), Sebes-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Kolozs és Bihar megye).

Árvízveszély lesz a Fekete-Körös felső folyásán, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyóin (Bihar és Arad megye), a Fehér-Körös felső folyásán, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyóin (Hunyad és Arad megye) és az Aranyos felső folyásán, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyóin (Fehér és Kolozs megye).

Az INHGA szerint nagyobb intenzitással és valószínűséggel következhetnek be a fent jelzett jelenségek szombaton 16 és nulla óra között Szilágy, Bihar, Hunyad és Krassó-Szörény megye kisebb folyóin.

Kapcsolódók

Kimaradt?