Északon árvízre, délen hőségre figyelmeztetnek a meteorológusok

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízrisztást adott ki pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több Máramaros és Beszterce-Naszód megyei folyó vízgyűjtő medencéjére.

A szakemberek szerint pénteken 14 óráig az eddigi és az előrejelzett esőzések miatt nagy hozamú víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, a vízállás meghaladhatja a figyelmeztető szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjének kisebb folyóin: Iza, Nagy-Szamos felső és alsó folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói, Lápos felső folyása, valamint középső és alsó folyásának mellékfolyói.

Délen hőség lesz, az egész országban légköri instabilitásra figyelmeztetnek

Hőségre vonatkozó elsőfokú riasztást adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 16 megyéjére és Bukarestre, 12 órától pedig légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés lép érvénybe, amely szinte az egész országra kiterjed.

A meteorológusok szerint pénteken kánikula lesz Olténia, Munténia és Dobrudzsa legnagyobb részében.

Az említett vidékeken a csúcshőmérsékletek elérik a 35-37 Celsius-fokot, fokozott lesz a diszkomfort-hőérzet, a hőmérséklet-nedvesség mutató meghaladja a 80-as kritikus küszöböt. A péntekről szombatra virradó éjszaka a hőmérséklet nem csökken 20 fok alá.

A meteorológusok szerint ugyanakkor Bánságban és Moldva déli részén is magas lesz a diszkomfort-hőérzet, a hőmérséklet-nedvesség mutató (ITU) eléri és helyenként meghaladja a 80-as kritikus küszöböt.

A sárga hőségriadó Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vâlcea megyét, valamint Bukarestet érinti.

Másrészt pénteken 12 órától szombat hajnali 2 óráig légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés érvényes az ország délnyugati, déli, keleti részére és a középső országrész bizonyos vidékeire. Rövid időszakokra megerősödő szél, szélvihar, zivatar, felhőszakadás, gyakori villámlás, elszigetelten jégeső várható. A csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken a 40-50 litert is.

(Címlapfotó: Pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?