Sokkoló adat a nyolcadikosokról: 59 ezer gyerek tűnt el az oktatási rendszerből

Eljutott Marcel Ciolacu miniszterelnökhöz az RMDSZ által készített közvélemény kutatásának híre, miszerint az emberek a magyar kormányban és az önkormányzatokban megbíznak, a román kormányban nem. Szögezzük le, hogy nem csak a háromszéki magyarok, hanem a románok sem bíznak a bukaresti kormányban, mondta Antal Árpád.

Ezt a közvélemény kutatást Ciolacu problémának érzékelte és ellátogatott Székelyföldre, hogy növelje bizalmi indexét, ami nem sikerült neki, mondta Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki egy fontosabb témát ajánlott a kormányfő figyelmébe: a sokkoló demográfiai folyamatokat és az oktatási rendszerből eltűnő gyerekek problémáját. 

Egy Sepsiszentgyörgynél nagyobb városnyi gyermek tűnt el az oktatási rendszerből

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 1990-ben még 315.746 gyerek született az országban, az újszülöttek száma 2019-re drasztikusan, 188.189-re csökkent. Ez egy komoly probléma, amivel foglalkozni kellene, véli Antal Árpád.  

Születési statisztika

Hozzátette: sokkoló adat, hogy a nyolcadikosok múlt heti próba-képességvizsgáján csupán 163.000 diák vett részt, holott 2009-ben 221.000 gyerek született, ám 14 év alatt 59 ezren eltűntek az oktatási rendszerből vagy pedig az országból. Egy Sepsiszentgyörgynél nagyobb városnyi gyermek nem jelenik meg az oktatási rendszerben.

Ez a jelenség minden korosztályra igaz, hiszen például 2005-ben 221.000 gyerek született az országban de hatéves korukig már csak 206.000-en iratkoztak első osztályba és tavalyra már csak 114.500-an jelentkeztek az érettségin, sorolta Antal Árpád. „Ha az iskolát hagyták el, az nagy problémája az országnak, de még nagyobb ha elhagyták Romániát, véli a sepsiszentgyörgyi elöljáró. Hipotézise szerint a hiányzó gyerekek jelentős része Olaszországba vagy Spanyolországba vándorolt szüleikkel.

Az autonómiákkal rendelkező országok vonzóak a román állampolgárok számára

Olaszországban és Spanyolországban is autonómiák működnek, hívja fel a figyelmet Antal Árpád, aki szerint az autonómiákkal rendelkező országok vonzóak a romániai állampolgárok számára, vagyis el lehetne gondolkozni, hogy az autonómia segítene az elvándorlás megfékezésében is.

Sepsiszentgyörgy polgármestere ezzel Marcel Ciolacu hétvégi nyilatkozataira reagált, ugyanis a miniszterelnök azt mondta: „Székelyföld nem létezik” és „Székelyföldnek nem volt és nem lesz autonómiája”. Hozzátette: Ciolacu kijelentése butaság, hiszen „pontosan tudjuk, hogy Székelyföld létezik és létezni fog, illetve Székelyföldnek volt és lesz autonómiája”.

(Nyitókép forrása: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?