Romániában járt az uniós egészségügyi biztos, az oltási kampány felpörgetését sürgette

Fel kell pörgetni a koronavírus elleni oltási kampányt Romániában, mert itt az átoltottság kisebb, mint más tagországokban, a delta vírusvariáns térnyerése pedig veszélyes helyzetet teremt – állapította meg a dél-romániai Petrești község mobil oltópontjánál tett látogatása alkalmával pénteken Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

Kiriakídisz arra biztatta a romániai polgárokat, hogy a maguk és környezetük védelme érdekében hozzák meg a helyes döntést, és oltassák be magukat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a delta variáns megjelenésével Romániában is növekedésnek indult az elmúlt két hétben az új megbetegedések száma, és ebben a helyzetben az oltás jelenti az egyetlen védőpajzsot.

Külön fizetnék azokat az orvosokat, akik haza mennek oltani

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter szerint főleg a falvakban alacsony az átoltottság, a szaktárca ezért szeretné elérni, hogy az önkormányzati vezetők és a papok támogassák az oltási kampányt. Továbbá rendeletet készül hozni arról, hogy külön honoráriummal bátorítanák a családorvosokat arra, hogy a mozgásukban korlátozott idős, beteg embereknek az otthonukban adják be az oltást.Forrás: Agerpres/EPA

Az uniós biztos által meglátogatott Petrești községben a lakosság 16 százaléka oltatta be magát. Ez jócskán elmarad ugyan az országos átlagtól, de az ország keleti (moldvai) részén még rosszabb a helyzet: számos községben az átoltottság az 5 százalékot sem éri el. Romániában az oltási hajlandóságban élen járó településeken is a lakosok kevesebb mint fele vette fel az oltást: a Temesvár elővárosának számító Újszentes községben a beoltható lakosság 47, a Hargita megyei Borszéken 44, Kolozsváron pedig 43 százalék.

Országos szinten eddig 4 millió 856 ezer ember (a beoltható 12 év feletti lakosság 28,7 százaléka) kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Az országban jelentős vakcinakészletek halmozódtak fel, amelyek egy részét a hatóságok értékesíteni próbálják, vagy humanitárius segélyként adják át más országoknak. A vakcinák tárolásában és elosztásában meghatározó szerepet játszó katasztrófavédelem pénteken közölte: Románia 100-100 ezer adag koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát adományoz Ukrajnának és Vietnamnak.

Közben a járványügyi mutatók a fertőzések ritmusának gyorsulását mutatják. A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 72-vel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, ami 60 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi héten 16 százalékkal nőtt a fertőzések száma a megelőző héthez képest.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?