banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Rendkívüli ülésszakra hívná össze a parlamentet az USR és a Jobboldal Ereje

A parlament rendkívüli ülésszakának összehívását sürgette szerdán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje a romániai magán- és állami bentlakásos szociális szolgáltatásokat kivizsgáló parlamenti bizottság felállítására.

Közleményük szerint a két ellenzéki párt benyújtotta a képviselőház házbizottságához a szolgáltatásokat kivizsgáló testület létrehozására vonatkozó javaslatát a házszabály 75. cikkére hivatkozva. Ennek előírása szerint egy vizsgálóbizottság felállítását legkevesebb 50 képviselő kezdeményezheti két különböző frakcióból.

Fotó: Agerpres

Az Agerpres beszámolója alapján a kezdeményezést az USR és a Jobboldal Ereje összesen 55 törvényhozója mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik képviselője is támogatta aláírásával.

„Felszólítjuk a parlament összes tagját, hogy pártállástól függetlenül támogassák a vizsgálóbizottság létrehozását. Különösen a Nemzeti Liberális Pártnak azokhoz a törvényhozóihoz fordulunk, akik eddig elkerülték az állásfoglalást ebben a drámai ügyben. Úgy véljük, hogy feltétlenül szükséges ennek a vizsgálóbizottságnak a felállítása, mert a román parlament nem maradhat tétlen a szociális központokban történt borzalmak láttán” – fogalmazott közleményében a két ellenzéki párt.

Az USR és a Jobboldal Ereje szerint a parlament feladata kidolgozni azokat a hatékony intézményi és jogalkotási mechanizmusokat, amelyek megakadályozzák az ilyen borzalmak jövőbeni megismétlődését.

A vizsgálóbizottság létrehozására vonatkozó határozattervezet szerint a testület elemezni fogja a szociális intézményekben elkövetett jogsértésekhez vezető okokat, valamint a jelenség megelőzésének módozatait. Emellett feladata lesz kivizsgálni, hogy az illetékes központi és helyi intézmények hogyan teljesítették az ilyen jogsértések esetére előírt kötelességeiket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?