Plágiumgyanúba keveredett a Legfelsőbb Bírói Tanács elnöke

Több plágiumnak minősülő részlet is található abban a kötetben, amelyben Daniel Grădinaru bíró a 2015-ben megvédett doktori disszertációját publikálta – vélekedett a G4Media.ro által megkérdezett szakértő.

Fotó: Daniel Grădinaru Linkedin-oldala

„Azt, hogy a plágium szándékos, teljes mértékben bizonyítják a szövegváltoztatások" – mondta Dumitru Sandu, a Bukaresti Egyetem emeritus professzora, miután elemezte a G4Media.ro által felfedezett passzusokat, valamint azokat a forrásszövegeket, amelyeket Grădinaru nem jelölt meg a dolgozatában. Grădinaru jelenleg a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) elnöke, aki számos kulcsfontosságú döntésért felelős az igazságszolgáltatásban. Miután két hónapig ragaszkodott álláspontjához a cikkben bemutatott példákkal kapcsolatban, a hét elején úgy reagált: „előítéletes a kérdés, néhány dolog ellenőrizhető, nincs szükségük a válaszomra".

2015-ben, amikor Daniel Grădinaru a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság alelnöke volt, „Az Európai Unió pénzügyi érdekei ellen elkövetett bűncselekmények törvényszéki vizsgálata” című disszertációjának megvédése után doktorált.

A Román Nemzeti Könyvtárhoz benyújtott másolat szerint Grădinaru a Titu Maiorescu Egyetemen volt doktorandusz, a vezetőtanára pedig Gheorghe Popa professzor volt. A bíró néhány önéletrajzában az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia is szerepel intézményként, ahol a doktori tanulmányait végezte. Mindez arra utal, hogy a munkáját több helyről koordinálták, vagy pedig valamikor áthelyezésre került sor.

Egy évvel később, 2016-ban Grădinaru a C.H. Beck Kiadónál publikálta a doktori disszertációját, kissé módosított „Az EU pénzügyi érdekei elleni bűncselekmények kivizsgálása" címmel. A G4Media.ro riportere a kötet egy példányát tanulmányozva több olyan részletet is felfedezett, amelyeknél nincs feltüntetve, hogy milyen forrásból származnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?