FRISSÍTVE – BBTE: Lucian Bode plagizált, de csak egy kicsit. Reagált a belügyminiszter

A plágiumként azonosított töredékek Lucian Bode belügyminiszter doktori disszertációjának 2,95 százalékát teszik ki – állapította meg a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) etikai bizottsága, amely ugyanakkor semmilyen szankciót nem fogalmazott meg. FRISSÍTÉS: Lucian Bode üdvözölte a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem doktori disszertációjáról szóló értékelés eredményeinek közzétételét, és azt állítja, hogy a munka „rendben van”, „a 2019-ben elnyert doktori cím megmarad”.

Az október 18-án iktatott 14390. számú panasz négy pontjából háromban találtak plágiumtöredéket, az BBTE belső elemzését követően pedig további plagizált részeket is azonosítottak. A plágiumproblémásként azonosított szakaszok a dolgozat 65 ezer szavából körülbelül 1923 szót tesznek ki, ez dolgozat 2,95 százalékát jelenti, állapította meg a BBTE etikai bizottsága.

Lucian Bode belügyminiszter | Fotó: Agerpres

Ami a lehetséges szankciókat illeti, a BBTE Etikai Bizottsága az írásbeli figyelmeztetés szankcióját javasolta volna, valamint a doktori dolgozatírás szabályait sértő valamennyi közzétett részlet kiegészítését, pontos lehivatkozását, de ilyen „büntetést” csak akkor lehetett volna kiszabni, ha Lucian Bode az egyetemi közösség (hallgatók, mesterszakos hallgatók, doktoranduszok, oktató és kutató személyzet, kisegítő oktatók) tagja lett volna.

Az más kérdés, hogy a plágium megállapítása erkölcsi vonatkozásban milyen politikai következményekkel jár. Lucian Bode egyelőre nem reagált a BBTE jelentésére, amely teljes terjedelmében, román nyelven itt olvasható.

Reagált a belügyminiszter

Lucian Bode üdvözölte a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem doktori disszertációjáról szóló értékelés eredményeinek közzétételét, és azt állítja, hogy a munka „rendben van”, „a 2019-ben elnyert doktori cím megmarad”. Ugyanakkor közölte, megvizsgálja a talált hibákat.

„Szeretném üdvözölni a BBTE értékelésének eredményeit a doktori értekezésem felülvizsgálatát követően. Az BBTE ítélete: a doktori értekezésem rendben van, és a 2019-ben elnyert doktori cím megmarad. A közelmúltban a BBTE kimondta, hogy a doktori értekezésem megfelel a tudományos dolgozat szabályainak, és az ellenőrzések eredménye nem változtatja meg az értekezés eredeti értékelését. Az ellenőrzés eredményeképpen a BBTE Etikai Bizottsága azt javasolta, hogy javítsam ki azokat az idézési hibákat, amelyek a dolgozat 220 oldalának kevesebb mint 7 oldalán (2,95%) fordultak elő. Soha nem sajátítottam ki mások ötleteit, és nem keltettem azt a benyomást, hogy azok az enyémek” – írta Bode a Facebook-oldalán.

A belügyminiszter emlékeztet arra, hogy a doktori témavezető 2018. szeptember 23-ai határozata és a hasonlósági jelentés tartalma szerint a doktori értekezése nem tartalmaz jogosulatlan átvételt, és a dokumentumokat csatolta a bejegyzéséhez.

Bode hozzáteszi, hogy az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) szociológiai, politikai és közigazgatási tudományok bizottsága 2019. július 11-én érvényesítette a munkát a miniszteri rendelet kiadása céljából.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?