Jogerősen elveszítette doktori címét Victor Ponta

A legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította Victor Ponta kérését, hogy semmisítsék meg a tanügyminiszter 2016-os rendeletét, amely visszavonta a Pro Románia elnökének, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori miniszterelnökének doktori címét.

A legfelsőbb bíróság ezzel megerősítette a bukaresti ítélőtábla döntését, amely 2017-ben szintén a doktori cím visszavonásáról döntött.

Victor Ponta 2016. augusztus elsején vesztette el a 2003-ban szerzett, a jogtudományok doktora címet, amikor Mircea Dumitru akkori oktatási miniszter aláírta a cím visszavonásáról szóló miniszteri rendeletet. Az oktatási tárca vezetője azután döntött a cím visszavonásról, hogy az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) 2016. július 27-én megállapította, hogy Victor Ponta plagizált doktori disszertációjában.

Ezt követően Ponta két keresetet nyújtott be a bíróságra, amelyben kérte, hogy függesszék fel, illetve semmisítsék meg a fenti rendeletet, ám mindkét kérelmet elutasították. A keresetek benyújtása után a bukaresti ügyvédi kamara felfüggesztette a vitát Victor Ponta kizárásáról, amit Monica Macovei európai parlamenti képviselő kezdeményezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?