FRISSÍTVE – Plagizálással vádolják a kormányfőt, aki válaszként etikai vizsgálatot kezdeményezett doktori szakdolgozata ügyében

Nicolae Ciucă miniszterelnök doktori dolgozatának közel egyharmada plagizálás – állítja a kormányfő 2003-as disszertációjáról Emilia Șercan újságíró, aki több politikus és közjogi tisztséget betöltő személy doktori címéről bizonyította be, hogy azok egy részét jogtalanul másolták. FRISSÍTÉS: A miniszterelnök kedden felkérte a bukaresti Nemzetvédelmi Egyetem (UNAp) etikai bizottságát, hogy vizsgálja meg a 2003-ban megvédett doktori disszertációját. 

A tartalékos tábornok Ciucă a hadtudományok doktora, ám Șercan szerint tisztességtelenül jutott hozzá a titulushoz, mert 138 oldalas doktori dolgozatából – amelybe 2021 decemberében férhetett hozzá az országos nemzeti könyvtár jóváhagyásával „legkevesebb 42 oldal plagizálás”.

Az újságíró szerint ebből minimum 19 oldalt két másik doktori dolgozatból vett át a mostani miniszterelnök, az egyik „forrásmunka” pedig nem másé, mint Ciucă témavezető tanáráé az I. Károly Nemzetvédelmi Egyetemen. Emellett Ciucă dolgozata nem felel meg egy tudományos mű alapelveinek – állítja Șercan, aki szerint (többek között) nem alapoz kutatómunkára az összeállítás.

Közösségi oldalán az újságíró azt is írta, hogy a megkeresésére a miniszterelnöktől kapott hétfő esti válaszban Ciucă azt közölte vele, hogy a doktori dolgozatát „az adott pillanatban érvényben levő törvényes követelmények szerint állította össze”.

Emilia Șercan oknyomozó újságíró nevéhez fűződik többek között a bukaresti rendőrakadémia „diplomagyárának” a leleplezése, ami miatt halálos fenyegetéseket kapott. Az akadémia vezetőségét leváltották, a doktori iskola tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették a cikkek nyomán.

A miniszterelnök kérte az egyetemi etikai bizottságot, hogy vizsgálja meg a dolgozatát

A miniszterelnök kedden felkérte a bukaresti Nemzetvédelmi Egyetem (UNAp) etikai bizottságát, hogy vizsgálja meg a 2003-ban megvédett doktori disszertációját. Nicolae Ciucă a PressOne.ro portálon megjelent tényfeltáró írásban közöltekre reagálva tette meg ezt a lépést. A cikk szerzője szerint a kormányfő 138 oldalas hadtudományi doktori disszertációjának legalább 42 oldalán plagizált.

A miniszterelnök közölte, hogy doktori dolgozatának témáját a nemzetközi küldetésekben katonaként szerzett személyes tapasztalataiból merítette, és a tudományos kutatás, illetve az elméleti értekezés mellé ezeket is belefoglalta „nyilvánvalóan önálló hozzájárulásként” a disszertációjába.

Az újságírónak arra a kifogására, miszerint több lábjegyzeti hivatkozás nem szerepel a dolgozata bibliográfiájában, Nicolae Ciucă úgy reagált: éppen ezek a hivatkozások támasztják alá, hogy tisztességesen írta meg a disszertációját, mert legkevesebb egyszer megjelölte az információk forrását.

A kormányfő szerint a plágiumvádak alaptalanok, és ez szerinte bármelyik helyesen használt plágiumkereső módszerrel kimutatható. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a doktori dolgozatának szakterületére jellemző szabványosított kifejezéseket és megfogalmazásokat (pl. „a stabilitás pillére” stb.) nem kerülhette egy olyan érzékeny téma esetében, mint a geopolitika, ahol a szemantikának feltétlenül pontosnak kell lennie.

Nicolae Ciucă megjegyezte, hogy 2003-tól a disszertációját bárki tanulmányozhatja a Nemzetvédelmi Egyetem könyvtárában és a bukaresti Nemzeti Könyvtárban.

Leszögezte, hogy meggyőződése szerint az akkori törvényes elvárásoknak megfelelően írta meg a doktori dolgozatát, ezért felkérte a Nemzetvédelmi Egyetem etikai bizottságát, hogy vizsgálja meg a plágiumvádak megalapozottságát.

Kedden Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke a miniszterelnök elleni plágiumvádak „sürgős tisztázását” kérte a Facebook-oldalán. Az ellenzéki politikus szerint a kormányfőnek le kell mondani, ha a vádak megalapozottnak bizonyulnak.

(Nyitókép forrása: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?