Perelnek és utcára vonulnak a rákbetegek, új rákellenes tervet készíttet a minisztérium

A Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége bejelentette, beperelik az egészségügyi minisztériumot és tiltakozásokat szerveznek az Országos Rákellenes Terv és dr. Patriciu Achimaş Cadariu professzor védelmében.

Mint korábban írtuk, a Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége azok után kezdett perrel és tiltakozó akciókkal fenyegetni, hogy Alexandru Rafila egészségügyi tárcavezető bejelentette, új rákellenes tervet készíttet, hét hónappal azután, hogy az Országos Rákellenes Tervet, amelyen szakemberek egy jelentős csoportja több éven át dolgozott, a parlament jóváhagyta és Klaus Iohannis elnök kihirdette.

A betegség felfedezése időben a kulcs | Fotó: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

A Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége hétvégén tartott konferenciát, hogy megbeszéljék egyebek mellett a tiltakozó akcióikat. Közleményük szerint a miniszter úgy tesz, mintha a parlament által egyhangúlag elfogadott terv, mely ezáltal törvénnyé lett 2022 novemberében, nem lenne teljes. Miközben a terv elkészítésében részt vettek többek között a minisztérium szakértői, híres sebészek, sugárterápiás szakemberek, a parlamenti munkacsoportot dr. Patriciu Achimas-Cadariu professzor vezette. „Az elfogadása előtt 5 hónapig átlátható volt a terv, ezalatt Rafila miniszter úrnak nem volt hozzáfűznivalója, még a kihirdetésében is részt vett. A következtetésünk az, hogy a miniszter úr büszkesége fontosabb a törvénynél” – áll az egyesület közleményében.

Tüntetések a 180 nap letelte után

A Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége június 1. és 4. között tartotta a 15. Rákbetegek Egyesületei Szövetségének Országos Konferenciáját a Rák Túlélőinek Napja címmel, hogy megtárgyalják az új törvényt. Az eseményen eldöntötték, bármi áron megvédik az Országos Rákellenes Tervet az egészségügyi minisztérium beperelésével és utcai tiltakozásokkal. Július 1-je után, amikor lejár a 180 nap, ami alatt a minisztériumnak ki kell dolgoznia a szabályzatot és el kell indítania a tervet, tüntetésekbe kezd a szövetség.

48 százalékkal magasabb nálunk a rákbetegek halálozási aránya

„A Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége nem fogja megengedni egyetlen miniszternek sem, hogy rákbetegek halotti bizonyítványára tegye az aláírását! Elegünk van abból, hogy 20 ezer pácienst elveszítünk minden évben, miközben elkerülhető lett volna a haláluk, és abból is elegünk van, hogy 48 százalékkal magasabb az országban a rákbetegek halálozási aránya, mint az európai átlag. Az egészségügyi minisztérium büszkeségének és cinizmusának naponta 152 áldozata van. Ha másképp nem megy, a romániai rákbetegek drámáját az Európai Parlament és az Európai Emberjogi Bíróság elé visszük” – közölte döntését a szövetség.

Illusztráció | Fotó: orzalaga/Pixabay

A konferencián dr. Diana Loreta-Păun elnöki tanácsos elmondta, a Rákellenes Terv egy lépés a normalitás felé. A Rákellenes terv kidolgozására és mielőbbi hatályba lépésére irányuló fellépés garanciát jelent az állampolgárok számára, hogy lehet dolgozni a fenntarthatóságért. Mint tudják, Románia elnöke személyesen is részt vesz ebben a törekvésben. Azon a ponton vagyunk, hogy ez a terv hatályos, valósággá válthatja azokat a szolgáltatási szükségleteket, melyek oly sok éven át terhelik a betegek életét. Ez a terv egy lépést jelent a normalitás felé” – nyilatkozta a sajtóközlemény szerint az elnöki tanácsos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?