PNL: megállapodtak a koalíciós pártok a tanügyi törvény elfogadásáról

Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője pénteken kijelentette, hogy az oktatási törvények esetében a menetrendről a kormánykoalícióban állapodtak meg, és az változatlan marad, „függetlenül Vasile Dîncu PSD-szenátor személyes jellegű kéréseitől vagy egyéb követeléseitől”.

Az Agerpresnek nyilatkozva a PNL szóvivője leszögezte, nem is tudják értelmezni Dîncu kijelentéseit, főleg mert azok nincsenek összhangban a Szociáldemokrata Párt által ez ügyben vállaltakkal.

„Egyértelmű, hogy ezek az oktatási törvények a természetes, normális útjukat fogják járni, pontosan úgy, ahogyan megállapodtunk. Előbb megvitatásra kerülnek a koalíciót alkotó pártok frakcióiban, majd, miután a szakértők elemezték őket, jóváhagyás végett a tárcaközi bizottságok elé kerülnek. Ezután kerülnek a parlament elé megvitatásra és szavazásra. Úgy gondolom, hogy Dîncu urat talán nem tájékoztatták erről, de az biztos, hogy a koalícióban konszenzus és határozott és világos menetrend van az oktatási törvények kérdésében” – nyilatkozta Stroe. Hangsúlyozta, semmi értelme a halogatásnak ebben az ügyben.

Illusztráció forrása: Pexels

„Dîncu úr például eljöhetett volna az oktatási szakértők ma reggeli koalíciós megbeszélésére” – tette hozzá a PNL szóvivője. Az ügy előzménye, hogy Vasile Dîncu PSD-s szenátor pénteken felkérte Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnököt, hogy hosszabbítsa meg az oktatási törvények koalíció és kormány elé terjesztésének határidejét, mert az új törvények 'komoly átdolgozásra' és az oktatási szakértőkkel való konzultációra szorulnak.

„Hét évvel a Képzett Románia programról szóló vita megkezdése után megállapíthatjuk, hogy az oktatási törvények - bár érthetetlen titoktartás övezte őket folyamatosan - élénk vitát és számos reakciót váltottak ki az oktatás szereplőiből. Egyértelmű, hogy a társadalom elvárásai magasak, és szélesebb körű vitára és mélyreható elemzésre van szükség. A törvénytervezetek rövid elemzése után megállapíthatjuk, hogy sok mindent át kell alakítani, és néhány problémára megoldást kell keresni. Számos adminisztratív intézkedés van bennük, de kevés az olyan paradigmaváltás, amely biztosítja, hogy az iskolák és a gyermekek alkalmazkodni tudnak és fognak a kultúra, a civilizáció és a technológiai környezet gyors változásaihoz” – írta Dîncu pénteki Facebook-bejegyzésében.

A kormánykoalíció január elején határozta meg az új oktatási törvény elfogadásának menetrendjét: a kormánynak február 15-ig kell elfogadnia, a parlamentnek pedig március 15-ig kell megvitatnia és szavaznia róla.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg